România: Milioane de metri cubi de pădure, tăiați ilegal

Articol publicat in sectiunea Social pe data 31 iulie 2015

defrisariMinistrul mediului, apelor și pădurilor a declarat că 8,8 milioane de metri cubi de pădure se taie ilegal, anual, în România, motiv pentru care, de la 1 septembrie, va începe să funcționeze Garda Forestieră.

Potrivit ministrului, comisarii Gărzii Forestiere vor trebui să apere pădurea de tăierile ilegale, mai ales că prejudiciul creat de operațiunile împotriva legii se ridică la 1,5 miliarde de lei.

„În România se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure. (…) Este o problemă de interes național, o problemă de securitate națională. În acest sens, am făcut toate demersurile ca aceste tăieri ilegale să nu mai fie făcute”, a spus ministrul mediului, potrivit Mediafax.

Grațiela Gavrilescu a mai spus că, prin implementarea Radarului Pădurilor, transportul de masă lemnoasă tăiată ilegal a scăzut cu aproximativ 30%, conform unui bilanț realizat la patru luni după aplicarea acestui nou concept.

În ceea ce privește Garda Forestieră, ministrul a adăugat că aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale și urmează să își înceapă activitatea la 1 septembrie, imediat ce grila de personal va fi aprobată de Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

 

Ministrul vrea comisari vigilenți

„Comisarii Gărzii Forestiere vor fi extrem de vigilenți, deoarece criteriile lor de selecție vor fi extrem de dure. Vor avea parte și de un test de integritate. I-am avertizat că atât timp cât remunerația este la nivel de ANAF, și pretențiile populației sunt extrem de mari în ceea ce privește această instituție, au toate facilitățile create, deci, ca atare, vor trebui să-și facă munca în slujba cetățeanului și să apere această avuție extrem de importantă”, a mai spus ministrul mediului.

Cele nouă comisariate de regim silvic și vânătoare se vor transforma în nouă Gărzi Forestiere, noile structuri urmând să preia personalul și patrimoniul comisariatelor, cu posibilitatea suplimentării posturilor, se arată într-o ordonanță de urgență aprobată, la 30 iunie, de Guvern.

Gărzile Forestiere vor prelua de la fostele comisariate de regim silvic și cinegetic patrimoniul, posturile, personalul și prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

Numărul de posturi ale noilor structuri va fi de 617, din care 545 posturi de personal silvic cu atribuții de control și implementare și 72 de posturi de personal cu atribuții auxiliare domeniului, dintre care 18 pentru persoane cu pregătire juridică, 18 pentru persoane cu pregătire economică și 36 pentru cei cu specializare în resurse umane, achiziții, investiții și administrativ.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!