Ministerul Energiei va putea înființa companii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 septembrie 2015

Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri va putea înființa societăți, în numele statului, urmând să aibă dreptul de a participa la capitalul social al unor companii existente sau nou înființate sau la majorarea capitalului social al firmelor unde deține acțiuni.

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență lansat în dezbatere pe site-ul ministerului, scrie Mediafax.

Finanțarea costurilor necesare participării la înființarea noilor societăți, participarea la capitalul social al unor societăți existente sau nou înființate sau majorarea capitalului social al societăților se va face din bugetul de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare al Ministerul Energiei.

„În prezent, legislația în domeniul privatizării prevede o serie de interdicții referitoare la conduita instituțiilor publice implicate în ceea ce privește cumpărarea de acțiuni emise de operatorii economici, dar și participarea acestora la majorarea capitalului social al societăților, fapt ce conduce la un tratament discriminatoriu al statului în raport de ceilalți acționari”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În document se arată că aceste restricții aveau în vedere principiul diminuării participațiilor statului în economie, existând inclusiv interdicția ca „instituțiile publice implicate nu pot aloca fonduri și nu pot acorda credite societăților comerciale; de asemenea, ele nu pot cumpăra acțiuni emise de societăți comerciale ori active, cu excepția cazurilor prevăzute de lege”.

Autorii proiectului de OUG menționează că aceste restricții împiedică statul să acționeze ca un acționar veritabil, „neputând să își exercite in integrum drepturile conferite de lege, și nici să acționeze, în același timp, ca un investitor privat prudent, cu respectarea normelor comunitare în materie de concurență”.

Prin aceste măsuri, statul vrea să acționeze ca un investitor privat prudent, dar și să păstreze participații la capitalul social al operatorilor economici la care Ministerul Energiei are acțiuni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!