Ministerul Justiției vrea desecretizare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 iulie 2016

Ministrul justiției, Raluca Prună, propune înființarea unei comisii pentru inventarierea și predarea documentelor din arhiva SIPA (devenit ulterior Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA) pentru  o perioadă de maxim 6 luni.

Comisia ar urma să fie formată din doi reprezentanți ai Ministerului Justiției, doi reprezentanți ai ANP, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, un reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și un reprezentant al Parchetului de pe lângă ICCJ. Fiecare dintre aceste instituții va desemna câte un supleant pentru fiecare reprezentant desemnat.

Potrivit proiectului, documentele cuprinse în arhiva fostei SIPA nu pot fi puse, pe perioada desfășurării activității comisiei, la dispoziția niciunei persoane fizice sau juridice în afara celor însărcinate, potrivit legii, să îndeplinească atribuții cu privire la documentele acestei arhive. De asemenea, până la finalizarea inventarierii, documentele cuprinse în arhivă nu vor fi supuse niciunui proces de copiere. Comisia va putea furniza informații din documentele cuprinse în arhiva fostei SIPA dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea instanțelor judecătorești române sau străine.

În replică, cele trei mari asociații profesionale ale magistraților, Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Procurorilor (AP), au trimis o scrisoare deschisă către premierul Dacian Cioloș și Raluca Prună, ministrul justiției. Documentul sesizează că, deși proiectul se află deja în dezbatere publică, magistrații nu au fost consultați, mai ales că „înscrisurile îi vizează, în special, pe judecători și procurori”. AMR, UNJR și AP cer premierului și ministrului: „să nu procedați la adoptarea hotărârii de guvern până când nu vor fi lămurite toate aspectele pe care am înțeles să le identificăm în această procedură declanșată precipitat, fără nicio justificare real și profund fundamentată”!

Un mare semn de întrebare al celor trei asociații se referă la faptul că acest proiect a fost lansat exact acum, când întreaga Justiție se află în vacanță!

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!