Ministrul Bogdan Stanoevici NU mai vine la Londra (Actualizat)

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 29 septembrie 2014

Bogdan Stanoevici1

Cu patru zile înainte de data prevăzută, vizita la Londra a lui Bogdan Stanoevici, ministrul delegat al românilor de pretutindeni, a fost amânată, conform unui anunț de trei rânduri postat în 29 septembrie pe website-ul Ambasadei României la Londra.

Reprezentantul Guvernului s-ar fi confruntat, dacă ajungea la Londra, cu un protest stradal pus la cale de Organizația Europe Students Union și cu nemulțumirile mai multor reprezentanți ai unor asociații românești din Marea Britanie.

„Referitor la vizita la Londra a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici, programată să aibă loc în perioada 3-6 octombrie a.c., vă informăm că, din motive independente de voinţa domnului ministru, vizita a fost amânată. Aceasta urmează să fie reprogramată”, se precizează pe website-ul London.mae.ro.

Numeroși membri ai comunității românești din Regatul Unit doreau să îl întâlnească pe ministru pentru a-și manifesta dezacordul față de proiectul controversat al organizării unui Congres al românilor de pretutindeni, la București, în 30 noiembrie.

De asemenea, mai mulți români vor protesta în fața sediului ICR din clădirea Ambasadei României la Londra în 4 octombrie, între orele  13:00-16:30, interval orar în care era programată o întâlnire între Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, și reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Marea Britanie. Manifestația a fost anunțată și autorizată pentru a avea loc cu două săptămâni înainte de sosirea oficialului român în metropola de pe Tamisa, dar vizita acestuia a fost amânată în ultimul moment. 

 

Protestul va avea loc

Protestul românesc de la sediul Ambasadei din Belgrave Square nr. 1 va avea loc oricum, în 4 octombrie, între orele 13:00 și 16:30, a susținut pentru Diaspora Românească Alex Marius Ostafe, președintele Europe Students Union (ESU), unul dintre organizatori.

„Protestul va fi. Oamenii sunt foarte supărați pe guvern, dar și pe ambasadă. Și nu mă refer doar la studenți… Pentru că nu este vorba doar de nemulțumirile acestora, ci de multe alte probleme ale românilor din comunitate”, ne-a declarat Ostafe.

Președintele ESU a precizat că are confirmări că vor participa la protest și români stabiliți în afara Londrei, care vor veni din „Poole, Manchester sau din Țara Galilor”. „Acum, că vizita ministrului s-a amânat, probabil că participarea va fi mai redusă”, a mai spus Alex Marius Ostafe.

 

Împotriva Congresului și a Ambasadei

Dezacordul față de proiectul de organizare a unui Congres al românilor de pretutindeni în 30 noiembrie la București și nemulțumirile față de activitatea Ambasadei României la Londra și a Guvernului României sunt principalele obiective ale protestului inițiat de ESU în 4 octombrie, la sediul din Belgrave Square nr. 1.

„Suntem profund îngrijorați de maniera în care alegerile pentru așa-zisul Congres al diasporei s-au făcut. (…) Considerăm necesară adoptarea unei metodologii clare și profesionale de desfășurare a congresului”, susține Alex Marius Ostafe, în numele reprezentanților „societății civile și a comunității române din Diaspora UK”. Organizatorii manifestației mai contestă „activitatea necorespunzătoare a Ambasadei române, instituție puternic politizată, lipsită de transparență și mijlocul principal de control al românilor din Diaspora”.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!