Ministrul educației vrea ca elevii să stea mai mult la școală

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 aprilie 2016

elevi1

Elevii ar trebui să stea mai mult la școală, unde să aibă o masă caldă, așa cum se întâmplă în multe țări dezvoltate, iar când ajung acasă să aibă puține teme, a declarat ministrul educației, Adrian Curaj, la o emisiune la Pro TV.

„Aș vrea să dea mai puține teme, dar pline de conținut, să-și atingă ținta. Le-aș recomanda profesorilor să aibă grijă cum formulează temele. Nu trebuie să ținem copiii la masă copiind și repetând. Temele să fie suficient de mobilizatoare”, a spus ministrul Adrian Curaj, potrivit Mediafax.

Ministrul susține că este nepotrivit ca un profesor să dea multe teme pentru ca nu cumva elevul să nu ajungă la performanța dorită.

„De ce dau multe teme? Mi-e frică cumva să nu se ajungă la performanța dorită a elevului. Este nepotrivit. Trebuie să dau tema potrivită, trebuie să abordez pedagogic potrivit, elevul și clasa în care sunt. Și aici mai apare o discuție: cred că este important ce înseamnă să abordezi potrivit sau cine este performant în a aborda clasa. Și aici discutăm de performanța profesorului. Este acela performant care într-o clasă foarte grea, în condiții grele, în condiții de rural reușește să țină la un nivel sau să crească nivelul”, a precizat ministrul educației.

 

Școala după școală

Legat de timpul pe care un elev trebuie să îl petreacă la școală, ministrul educației a spus că ar vrea să stea cât mai mult, pentru că școala după școală este importantă.

„Aș vrea să stea la școală mai mult, pentru că toată experiența internațională este legată de un copil care stă la școală mult. Școala după școală este importantă, este peste tot în țările dezvoltate. Când ajung acasă, să nu mai aibă teme excesive, ci să se ocupe de altceva, care să-i facă întregi ca oameni, să-i facă oameni dezvoltați”, a explicat Adrian Curaj.

Ministrul este convins că proiectul „masă caldă și școală după școală” este realist în multe zone. „Este realist și posibil în foarte multe zone. În rural, școlile rămân închise după ora 13.00. De ce să nu ținem copiii acolo, să folosim infrastructura școlară. (…) Se poate în rural masă caldă, cred că acolo se poate cel mai bine. În funcție de regiune, sunt ingredientele naturale din zonă, poate avea impact asupra mediului mic economic. Mă aștept la inițiativa privată la nivelul comunității, să aducă la un preț rezonabil, cu calitate bună, din resurse la nivel local”, a adăugat ministrul educației.

Potrivit lui Adrian Curaj, în toamnă ar putea fi deja câteva școli incluse în acest proiect-pilot. „Sper ca în toamnă să avem pilotul. Efortul bugetar este între 8-10 lei pe zi, pe copil. Poate fi un rezultat foarte bun. O masă caldă, local pregătită. Aș vrea să cred că în toamnă vom avea un număr de școli care vor beneficia de așa ceva”, a mai spus ministrul Curaj.

 

De acord cu smartphone-urile la clasă

Ministrul a spus că ar fi de acord ca elevii să aibă la școală smartphone, dacă este folosit în scop educațional. „Îl pun pe mod avion și îl folosesc ca instrument educațional, mi-ar plăcea să am așa ceva la clasă. Copiii noștri probabil dau mai ușor pagina pe tabletă decât paginile într-un ziar”, a adăugat Adrian Curaj, precizând că încurajează profesorii să folosească instrumentele digitale la clasă.

Ministrul a vorbit și despre școlile care au ajuns să fie supraaglomerate pentru că nu există o cifră de școlarizare maximală. „Am rămas surprins să văd că în școli nu există cifră de școlarizare maximală, ca la universități. De aceea, sunt școli foarte bune, cu patru schimburi, și altele goale. O școală trebuie să lucreze la capacitatea ei”, a mai spus Adrian Curaj.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!