Ministrul imigratiei, schimbat din cauza menajerei

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 13 februarie 2014

Ministrul imigratiei din Marea Britanie, conservatorul Mark Harper a demisionat in 8 februarie 2014, dupa ce s-a aflat ca menajera sa imigranta nu avea dreptul de a munci legal in aceasta tara. Acesta detinea portofoliul de ministru din 2012, dupa ce a fost ales ca parlamentar conservator de votantii din regiunea Forest of Dean situata in comitatul Gloucestershire din sud-vestul Angliei. Mark Harper are 43 de ani. El a fost inlocuit de colegul sau de partid James Brokenshire.

 

Ilegal in casa ministrului imigratiei

Mark Harper a comunicat decizia sa de a demisiona premierului David Cameron, care i-a acceptat-o „cu regret”, conform unor surse din interiorul cabinetului premierului citate de BBC News. Acestea au precizat ca nu exista suspiciuni ca fostul ministru ar fi avut cunostinta despre faptul ca femeia pe care o angajase este un imigrant ilegal.

Fostul ministru a explicat in textul redactat ca motivare a demisiei ca a angajat-o pe actuala sa menajera in aprilie 2007, pe baza unei copii dupa pasaport si a unui document eliberat de Ministerul de Interne Home Office, in care se specifica ca aceasta are dreptul de a munci in Marea Britanie. El a adaugat ca a reanalizat cazul femeii in septembrie 2012, cand a devenit ministru, ajungand la concluzia ca nu sunt necesare „cercetari suplimentare”. Totusi, ministrul a recurs la o noua verificare amanuntita a documentelor mai tarziu cu un an. Mark Harper a aflat cu aceasta ocazie ca menajera sa nu detine drept de rezidenta in Marea Britanie.

„Desi am respectat in permanenta prevederile legii, cred ca in calitate de ministru care propune dezbaterii parlamentare legi severe la adresa imigrantilor trebuia sa ma supun unor standarde mai ridicate decat cele pe care le impun altora”, si-a explicat gestul demisiei Mark Harper.

 

„Ministrul” care a blocat beneficiile est-europenilor

„Ministrul imigratiei nu a verificat suficient de bine actele propriei sale menajere, dar solicita angajatilor din sistemul national de sanatate NHS sa controleze cu severitate statutul legalitatii pacientilor”, au comentat reprezentantii National Health Action Party, formatiune politica neparlamentara care se opune propunerilor legislative ale lui Harper vizand taxarea imigrantilor care beneficiaza de servicii de sanatate in Regatul Unit.

„Mark Harper va ramane in memoria britanicilor ca ministrul care a permis inscriptionarea unor mesaje impotriva imigratiei publice pe autoutilitarele care circula pe soselele regatului sau ca omul care a propus stoparea acordarii de beneficii sociale catre imigrantii proveniti din statele UE”, a opinat Danny Shaw, corespondentul pe probleme de politica interna al BBC. Jurnalistul a facut astfel referire la decizia lui Mark Harper de a bloca accesul cetatenilor europeni la beneficii sociale de teama „invaziei” romanilor si bulgarilor in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!