Ministrul muncii ar vrea un sistem de pensii unitar

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 mai 2016

Noul ministru al muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că ceea ce va trebui făcut pentru ca sistemul de pensii să fie echitabil ar fi să se revină la un sistem de pensii unitar, pentru că „nu vor mai exista resurse dacă sistemul se va împărți în pensii speciale”.

El a afirmat că Guvernul va crește pensiile, atunci când va avea bani. „Știu că sună aiurea. Încă avem o mare problemă de solidaritate în societatea românească”, a spus Pîslaru, exemplificând prin faptul că în 2010 a fost o lege cadru pentru pensii, însă de atunci au fost introduse 7 categorii de pensii speciale, iar „anul acesta mai avem în Parlament o serie”.

„Prin punctul de pensie încercăm să existe o echitate între cât ai contribuit și cât vei lua. Pensiile speciale creează niște avantaje în plus – nu că nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luați de la toți ceilalți. Iau dintr-un coș mare și dau unor categorii speciale niște pensii care creează o structură privilegiată. Dacă vom continua așa, pensiile nu au cum să crească pentru toți”, a afirmat Dragoș Pîslaru, potrivit Mediafax.

El a dat vina pe Parlament care vine cu un „deziderat minunat, însă nu este indicată resursa bugetară”.

 

Risc de colaps

„Ceea ce va trebui făcut e să se revină la un sistem de pensii unitar, pentru că nu vom avea resurse dacă sistemul se va împărți în pensii speciale”, a afirmat Pâslaru, adăugând însă că nu crede că acest Guvern își va asuma acest lucru.

„Există niște indexări de pensii care se fac, dar creșterile semnificative se pot întâmpla doar prin creșterea bugetului de stat – fie printr-o mai bună colectare a taxelor existente, fie prin creșterea taxelor – sau prin creșterea eficienței folosirii banului public”, a mai spus ministrul muncii.

„Sustenabilitatea sistemului de pensii acum e puternic afectată. Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii e în colaps. Dar cred că exact asta încercăm să facem, să inversăm scăderea natalității, să întoarcem înapoi diaspora. N-o să fie simplu, dar de la început a fost ideea asta”, a concluzionat Pîslaru.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!