MIRAJUL TELEVIZIUNII

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Utilităţi pe data 26 iunie 2011

Diaspora Romaneasca_Mirajul televiziunii

Ne-au ramas in Romania amintirile, prietenii si rudele, oamenii si locurile in care am crescut si tot ce ne era drag; dar am purtat cu noi… televizorul.

„Investitia pentru receptionarea programelor tv romanesti aici, in Marea Britanie, este una dintre primele facute de romani dupa ce au ajuns aici. Cred ca este practic primul lucru la care se gandesc romanii imediat dupa ce se stabilesc cat de cat in aceasta tara”, a observat Bogdan, unul dintre tinerii romani care se ocupa de mai multi ani cu montarea antenelor-satelit pentru conationalii sai din Regatul Unit.

Intr-un prezent cucerit de tehnologie, in care televiziunea digitala se pregateste sa revolutioneze calitatea imaginii de pe ecran si internetul a devenit mediul universal de comunicare, romanii poarta cu ei in departari nostalgia televizorului clasic.

Este ca o evadare din tara pe care au ales-o doar pentru o viata mai indestulata. Ecranul tv devine delimitarea de toate neajunsurile strainatatii. Pentru ca el le aduce pe sticla, in linistea oricarui „livingroom” britanic, Romania toata.

 

 

Un secol in fata televizorului

 

„Sunt uimit ca oamenii nu-si dau seama ca peste cinci ani vor rade de serviciile tv de astazi”, spunea in 2007 Bill Gates, fondatorul Microsoft Corporation si unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Iar spusele sale din acel moment sunt tot mai aproape de realitate.

2012 este anul in care televiziunea devine digitala. In toata Europa vor intra in vigoare normele UE care prevad aceasta transformare. Televiziunea se schimba, iar noi suntem martorii acestei tranzitii. Petrecem in fiecare zi ore in fata televizorului si traim aproape fara sa ne dam seama aceasta mutatie, pentru unii insesizabila. Suntem contemporanii revolutiei digitale care a inceput si va modifica conceptul de televiziune in mod iremediabil….

Dar sa vedem care au fost inceputurile indepartate ale acestui mijloc de comunicare in masa …

 

90 de ani de televiziune

Existenta televizorului ca dispozitiv electronic folosit pentru a receptiona programe de televiziune nu a implinit inca un secol. Conform enciclopediei online Wikipedia, inceputurile televiziunii dateaza din 1923, cand americanul Philo Taylor Farnsworth a inventat iconograful, un aparat pentru captarea imaginii si conversia acesteia in semnal electric. Pe baza acestei descoperiri, in septembrie 1927 se realiza prima demonstratie a unei transmisii de televiziune. Iar in anul 1930, in Marea Britanie, BBC incepea difuzarea unui program de televiziune in mod regulat.

In 1936 existau deja aproximativ 200 de televizoare in intreaga lume. Patru ani mai tarziu, se realiza in premiera un sistem de televiziune color, iar in 1956 se introducea un sistem bazat pe banda magnetica pentru a putea difuza emisiuni inregistrate. In acelasi an, a luat nastere prima telecomanda pentru televizor. In Statele Unite, in 1967, majoritatea transmisiilor de televiziune erau deja color.

Astazi, la doar cinci decenii de cand fenomenul televiziunii lua amploare, sfarsitul modelului clasic al mijloacelor de comunicare in masa este aproape. Broadband-ul (internet de mare viteza prin banda larga), IPTV (televiziune prin Internet Protocol) si televiziunea digitala (cu efecte asupra calitatii semnalelor audio si video) sunt conceptele care au dezvoltat aplicatii letale pentru televiziunea traditionala, radio si presa scrisa deopotriva.

 

 

Televizorul imigrantului

 

Evolutia televiziunii din ultimii ani a permis dezvoltarea unei audiente internationale chiar si pentru posturile romanesti care emit din Romania. Ele au acum un public raspandit pe intreg mapamondul format din romanii care au ales sa traiasca in strainatate.

In Marea Britanie, instalarea de antene satelit pentru receptionarea programelor tv romanesti in casele romanilor din aceasta tara a fost perceputa ca o afacere infloritoare pana nu demult, in conditiile unei comunitati care parea in continua crestere pe la mijlocul anului 2008.

In prezent, exista pe piata britanica numeroase companii sau persoane fizice specializate in acest gen de servicii. Oferta lor cuprinde montarea de antene satelit fixe sau motorizate care fac posibila vizionarea a zeci de programe romanesti oriunde pe intinsul Regatului Unit. Romanilor li se furnizeaza in acest fel pachete de programe TV, dar si echipamentele si dotarile tehnice necesare pentru toate acestea. Pare un domeniu ce poate asigura venituri suficiente, dar cei implicati direct in aceasta activitate nu mai sunt foarte convinsi de o astfel de afacere pana nu demult profitabila.

 

Antenele TV ca afacere

Bogdan este unul dintre romanii care, de ani buni, aduce in casele romanilor din Regatul Unit posturile de televiziune „de acasa”. El a povestit pentru Diaspora Romaneasca cat de putini clienti apelau la serviciile sale in urma cu aproximativ sapte ani, pe vremea cand comunitatea romaneasca din UK era putin numeroasa si costurile unei antene satelit erau extrem de costisitoare.

„Erau vremuri in care instalarea unei antene satelit costa pe un roman in jur de 400 de lire sterline. Si pentru acesti bani, ei receptionau circa sapte programe tv romanesti gratuite. Era vorba de TVR International si Pro TV International sau alte posturi similare”, isi aminteste Bogdan.

Apoi lucrurile au evoluat in favoarea romanilor care locuiesc in aceasta tara. „Practic, de circa 4-5 ani de cand au aparut pe piata romaneasca mari companii care functioneaza ca operatori de servicii de acest profil, lucrurile s-au simplificat mult. Totul se reduce la un contract pe care cetateanul roman rezident in Marea Britanie il semneaza cu aceste firme si, in consecinta, ei primesc de cele mai multe ori toate dotarile necesare pentru receptionarea programelor tv dorite oriunde in lume. Practic, in prezent rolul nostru s-a diminuat. Suntem solicitati doar pentru instalarea acestui echipament”, mai spune romanul.

El a recunoscut ca, in acest context, piata actuala de servicii destinate romanilor din Regatul Unit care vor sa se uite la televizor ca in Romania sufera.

„In prima faza, aparitia companiilor de care vorbeam a reprezentat un veritabil «boom». In urma cu patru ani de pilda, toti romanii care au aflat de noile posibilitati ne solicitau. Acum insa, marea lor majoritate au acces la programele romanesti de televizune. Apeleaza la noi doar nou-veniti, iar numarul acestora este relativ constant. Tind sa apreciez insa, ca de un an si jumatate sau doi, cererile de acest gen au stagnat sau chiar au scazut”, incheie rezervat Bogdan.

 

Cererea si oferta…

Florin Vicol a trait peste zece ani in Marea Britanie si de pe urma acestei indeletniciri. Acum este dezamagit si neincrezator…

„Daca m-as adresa numai romanilor cu acest fel de servicii, as putea sa ma las de meserie”, remarca transant Florin. El isi aminteste de „vremurile bune” in care era chemat sa monteze antene satelit in 6-7 locatii pe saptamana. „In urma cu cativa ani, eram mai putini cei care ne ocupam de acest gen de servicii si romanii din Marea Britanie erau si ei mai putin numerosi. Totusi, aveam suficient de muncit si chiar programam clientii pe zone pentru a putea sa lucrez mai eficient. Atunci era mult mai bine; acum chiar si in conditiile in care as avea un volum multumitor de comenzi, aceasta indeletnicire a devenit de-a dreptul stresanta”, explica Florin Vicol.

El deplange anii anteriori aderarii Romaniei la UE cand muncea, de asemenea, pentru romanii din Marea Britanie. „Acum 4-5 ani eram chemat in general de familiile de romani stabilite aici pentru instalatii mai complexe si mai costisitoare. Si programele romanesti de televiziune erau mai putine, ceea ce facea ca dorintele clientilor sa fie mai diverse. Montam antene satelit motorizate care, pe de o parte, costau mai mult si, in acelasi timp, aveam si solicitari mai multe, in medie 6-7 in fiecare saptamana. Acum romanii au devenit mult mai pretentiosi, cu toate ca cer serviciile cele mai simple si doresc sa plateasca cat se poate de putin”, sintetizeaza Florin calitatea cererii actuale pe care romanii o adreseaza firmelor specializate in montarea de antene satelit.

 

 

Promisiunile televiziunii digitale

 

„Ceea ce aduce cu adevarat nou televiziunea digitala este imaginea foarte clara in care vor putea fi vizionate programele si calitatea de inalta definitie (High Definition) a acesteia, care constituie de fapt marea schimbare”, spune despre noul sistem de televiziune romanul Bogdan, un tanar care de mai multi ani aduce programele televiziunilor din Romania in casele romanilor din Londra.

Cu toate acestea, trecerea de la clasicul semnal analogic de televiziune la cel digital se face aproape pe nesimtite. Modificarea va fi resimtita doar de cei care au televizoare vechi si care nu detin o conexiune TV prin cablu sau satelit.

„Practic vor simti inevitabil trecerea la televiziunea digitala doar acei oameni care urmaresc programele receptionate prin intermediul unei antene. Din 2012, acestia se vor trezi ca pot receptiona in aceleasi conditii, deci chiar prin aceeasi antena, mai multe posturi de televiziune si la o calitatea sporita a imaginii”, explica Bogdan Catargiu.

In plus, romanii din Marea Britanie care folosesc televizoare mai vechi de 4-5 ani vor fi nevoiti sa isi achizitioneze din comert un dispozitiv special de receptare a semnalului digital. „In ultimii ani, producatorii de televizoare au tinut cont de evolutia spre televiziunea digitala si au incorporat in aparatele TV dotarile necesare pentru receptarea semnalului. Televizoarele vechi insa sunt pregatite doar pentru semnalul analogic a carui emisie va disparea in toata Europa de la finele anului urmator”, mai precizeaza tanarul specializat in receptionarea programelor tv romanesti pe taram britanic.

 

————————————–

Televizorul: primele amintiri

 

„Intai, pregatirea mamei si a tatei. Cu siguranta mi-au pus si mie un costumas curat. O precipitare ca atunci cand ur­mea­za sa se-ntample ceva deosebit. Apoi dru­mul, destul de lung, nici la a doua, nici la a treia casa, ci mult mai departe, la «nenea Georgica». Ne­nea Georgica imi era simpatic, trecea uneori pe la noi. Noi, pe la el, niciodata pana atunci. Am in­trat, cu mama si tata, intr-o camera cu multa lu­me asezata pe jos. Semi-intuneric. Se vorbea in soapta. «Mintenas incepe.» Astea mi le a­min­tesc. Nu-mi amintesc insa deloc nici cum arata a­paratul, nici ce va fi inceput. Doar ecranul, ne­clar, instabil. «Se da peste cap, tre’ sa se-n­cal­zeasca.» Mai tarziu, televizorul nostru. Tata, ros­tind cu mandrie: «Venus patru!» Se vedea cu pu­rici si cu dubluri. Invatasem sa-mi limpezesc ima­ginea in minte. M-au chemat sa ma uit: «Vi­no repede, coboara pe Luna!» Mi s-a parut ceva ab­solut firesc, ce atata tevatura?! Tata, cu glas u­med: «Tine minte numele astea: «Armstrong, Al­drin, Collins!» Devenisera pentru mine un re­fren. Armstrong, Aldrin, Collins. Mai mult decat te­levizorul, cu programele lui, mi-au ramas in­ti­parite in memorie antenele. Ultima, cocotata pe un stalp de peste zece metri, ca un catarg, an­corata cu sarma rasucita. Dar, mai ales, re­gla­rea celor mai mici de dinainte: «Se vede?», «Prost!», «Da’ amu’?!», «Un pic mai bine!», «Nici a­mu’?», «Mai invarte! Stop! Da-napoi! Nu-i bine! Ai prins un punct, se vedea ca lacrima!» Din­co­lo, varu-meu desfasurase sute de metri de ca­blu, pana pe varful dealului, ca sa fie «in direct cu releul». Urcase antena intr-un stejar. De-a lun­gul firului, pana la televizor, postase copiii. La te­levizor supraveghea frate-sau, care dirija: «Pu­tin mai la dreap­ta!», iar copiii transmiteau, ca din gura de sar­pe, de la unul la altul: «Putin mai la dreapta! Putin mai la dreapta! Putin mai la dreapta!… Inca putin! Inca putin! Inca putin! In­ca putin!», «Stop!», «Stop! Stop! Stop!…» Varu-meu lega an­tena de creanga, strans. Peste cateva zi­le se au­zea din nou ecoul indicatiilor. «Ei, ce-a fost?», «Ve­dea iara cu purici, o miscat-o vintu’!»”

O. Nimigean

Sursa: Dilema veche – 5 iunie 2011

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!