Mircea Diaconu şi Alexandru Repan, aplaudaţi la Londra

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 21 iulie 2013

Londra_Variatiuni enigmatice_Alexandru Repan si Mircea Diaconu

Spectacolul „Variaţiuni enigmatice”, de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Claudiu Goga, cu Mircea Diaconu şi Alexandru Repan, s-a jucat la Londra, pe 13 iulie, în faimosul cartier al teatrelor, Soho, la Leicester Square Theatre. După succesul exploziv de la Barbican Centre din anul 2011, când spectacolul „Aniversarea” s-a jucat timp de zece zile cu sala plină, Mircea Diaconu şi Alexandru Repan au revenit la Londra nerăbdători să se întâlnească cu românii care îi iubesc.

„Variaţiuni enigmatice” este a doua reprezentaţie din seria „Poveşti spuse-n româneşte”, care a propus publicului român din Londra întâlnirea cu mari actori, spectacole de teatru sau recitaluri din ţară, inspirate de texte clasice sau contemporane româneşti şi universale.

Într-un interviu pentru Diaspora Românească, actorul Alexandru Repan spune că este fericit mereu când îşi întâlneşte conaţionalii.

——————————————-

„M-am simţit bine de fiecare dată când am văzut că românii mei îşi amintesc cu drag de mine, de teatrul românesc şi de puterea noastră de a face oamenii să se bucure, să râdă poate mai tare decât o pot face în viaţa lor privată. Ne face o mare plăcere să îi vedem că se simt bine. În ceea ce priveşte planurile de viitor, continui să joc teatru, avem foarte multe proiecte, vom face piese, poate «Furtuna» de Shakespeare.”

Alexandru Repan

——————————————-

 

Povestea „Variaţiunilor enigmatice”

Spectacolul „Variaţiuni enigmatice” spune povestea a doi bărbaţi aflaţi la poluri opuse, care au viziuni total diferite asupra iubirii. O poveste plină de neprevăzut despre un scriitor celebru şi un provincial aparent banal, care au în comun doar iubirea pentru aceeaşi femeie. O întâlnire neaşteptată între două personaje din lumi diferite, o înfruntare de temperamente, sensibilităţi şi valori, ce evidenţiază forţa artistică a doi cunoscuţi actori ai scenei româneşti.

——————————————-

Mircea Diaconu

 

A debutat la Teatrul Bulandra, cu „Harfa de iarbă”, iar în cinematografie în 1971, cu filmul „Nunta de piatră”. În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas până în 1982, când a devenit actor al Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001. A jucat în piese precum „Ultimul bal”, regia Dan Mincu; „Cum vă place”, regia Lucian Pintilie; „Burghezul gentilom”, regia Alexandru Dabija.

——————————————-

„Este o poveste foarte complicată, pe mai multe planuri şi cu foarte multe întorsături. Este vorba despre un mare scriitor, laureat al premiului Nobel, un om intelectual, sobru, cu foarte multe complicaţii sufleteşti. În momentul în care ajunge la vârsta de 40 de ani se întâlneşte cu marea sa dragoste şi îşi dă seama că iubirea nu aduce din nou fiinţa umană la starea perfectă în care a fost la început. Şi atunci el încearcă în disperare să reuşească să facă această unitate între cele două lumi. Deşi dragostea sa este foarte mare, hotărăşte să se despartă de iubita sa pentru că unirea trupurilor nu poate fi perfectă şi atunci crede că noua unire este cea spirituală şi astfel continuă să îşi hrănească dragostea numai la nivel spiritual. De aici încep complicaţiile la el în casă”, spune Alexandru Repan.

Spectacolul este un proiect iniţiat de Claudia Cârlig, PR manager la Teatrul Naţional Bucureşti, şi dezvoltat împreună cu Institutul Cultural Român Londra. Proiectul a debutat în luna mai a acestui an la Londra, iar spectacolul care a dat startul, „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele”, s-a jucat în faţa unui public de peste 400 de oameni. Spectacolul a fost jucat în aproape toată Europa: în Germania, Franţa, Belgia, Londra, dar şi în America şi Canada.

——————————————-

Alexandru Repan

 

A terminat, la îndemnul mamei, Facultatea de Istorie, iar după absolvire se înscrie la examenul de admitere al Institutul de Teatru. În 1968, actor la Teatrul B. St. Delavrancea recită un poem la tv şi este remarcat de Horia Lovinescu, pe atunci directorul Teatrului Nottara, care-i propune un rol. Mai târziu, îl întâlneşte pe scenaristul Titus Popovici, care îi oferă rolul împăratului Austriei din filmul „Horia”. De asemenea, joacă în filme precum: „Colierul de turcoaze” (1985), „Cuibul de viespi” (1987), „Cu un pas înainte” (2010). În anul 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

——————————————-

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!