Mircea Dinescu: „În Londra poţi mânca şi găti româneşte!”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 27 octombrie 2014

Londra_Mircea Dinescu_magazin Ileana

Şorici, jumări şi brânză de burduf învăluite într-un miros fin şi delicios de afumătură. O tavă cu sarmale apetisante în foi de varză şi una cu salată boeuf ornată exact ca preparatele bunicii îţi fură privirea imediat cum treci pragul uşii. Un colţ cu salamuri, costiţe şi cârnăciori, altul cu brânză, urdă şi caş îţi amestecă şi gândurile şi gusturile şi deciziile. Bineînţeles, la loc de cinste, în vitrină, este colţul dulce încărcat cu savarine. Printre acestea: borcane cu dulceţuri, zacuscă şi murături. Toate se găsesc în dichisitul magazin românesc „Ileana” din zona Hendon Central. Un magazin rupt parcă din cămara de acasă, unde produsele tradiţionale româneşti fac deliciul tuturor celor care ajung acolo.

Celebrul poet şi bucătar Mircea Dinescu a gustat, săptămâna trecută, din toate acestea şi a ales din magazinul românesc tot ce a avut nevoie pentru stufatul, sarmalele şi curcanul pe care le-a pregătit pentru o acţiune caritabilă menită să îi ajute pe copiii dezavantajaţi din România.

„O seară românească în sprijinul Asociaţiei Children’s High Level Group” s-a numit evenimentul pentru care Mircea Dinescu a gătit pe 17 octombrie pentru copiii dezavantajaţi din ţară. Celebrul poet şi bucătar a povestit că a strecurat în bagaje şi câteva mirodenii secrete pe care le foloseşte şi acasă, însă legumele, carnea, sosurile şi tot ce a avut nevoie pentru a pregăti cina românească le-a luat de la magazinul românesc din Hendon Central, acolo unde a găsit o bună şi o mare parte din produsele tradiţionale româneşti.

„Suntem la un magazin românesc din Londra, cu lucruri mai finuţe aş putea spune, pentru că trebuie să vă mărturisesc că mergând cu maşina pe străduţele de prin Londra am văzut şi alte magazine româneşti, cu conserve, cu legume, cu alte produse, numai că acest magazin are ceva aparte, îţi sare în ochi pentru că are lucruri mai fine aduse din România”, a spus Mircea Dinescu invitaţiilor care au fost prezenţi la magazinul românesc din Hendon Central pe 16 octombrie, chiar cu o seară înainte de cina din Piaţa Belgrave.

Londra_Mircea Dinescu_magazin Ileana1

————————————–

„Vin mai multe categorii de cumpărători. Pe lângă români, vin şi englezi, dar şi persoane de alte naţionalităţi. De obicei, ne trec pragul toţi oamenii cărora le place gustul rafinat. Şoriciul și şunculiţa sunt destul de cerute, dar caşul românesc şi urda au mare succes.”

Ileana, proprietar magazin

————————————–

Alături de invitaţi, dar înconjurat la tot pasul de ardei, conopidă, varză şi verdeţuri din România, Mircea Dinescu a vorbit despre prezenţa sa la Londra. „Am pus la cale o întâmplare bazată pe gătit, o să gătim pentru doamna Emma Nicholson, care are o fundaţie de copii în România şi care s-a ocupat şi de destinul României. Cu siguranţă, vă amintiţi de doamna baronesă Nicholson care la început a provocat ceva spaimă politicienilor români, dar până la urmă, s-a îndrăgostit de România. Şi vom pregăti nişte mâncăruri mai tipice, evident. Vom avea sărmăluţe în foi de viţă, o să facem şi un stufat de miel. Deja o bună parte din aceste mâncăruri au început să se pregătească în bucătăria din acest magazin, dar vom face tot ce mai trebuie şi în bucătăria de la Institutul Cultural Român.” Totodată, Mircea Dinescu a povestit câte puţin şi despre pregătirea sărmăluţelor în foi de viţă, dar şi a stufatului de miel.

Londra_Mircea Dinescu_magazin Ileana2

„Sărmăluţa în foi de viţă, pe care o pregătim pentru seara românească, trebuie să fie micuţă, frumos răsucită, să conţină carne de porc și de viţel, amestecată cu puţină carne de gâscă. Acest amestec de porc, viţel şi gâscă cu mirodeniile de rigoare îi dă sărmăluţei o savoare nemaipomenită. Sosul îl vom face din suc de roşii, bulion din ardei şi gogoşari. Se prăjeşte puţină ceapă, se stinge cu puţin bulion, puţin zahăr ars, puţin vin. Toate se bagă apoi la cuptor cu puţin ulei. Acesta va fi unul dintre feluri. Apoi vom avea stufat de miel. Mi-am adus măcriş de la Bucureşti, am două borcane deja pregătite. Vom face un stufat de miel cu ceapă, cu usturoi, o să iau ierburi de la Calafat şi toate mirodeniile care se mai adaugă. De aici, de la magazin o să iau nişte coaste de miel, pulpă de miel, costiţe, tot ce trebuie pentru stufat. Sigur că spectacolul culinar de la ICR va conţine şi un curcan la cuptor”, a povestit celebrul bucătar invitaţilor care au fost prezenţi la magazinul românesc din nordul Londrei. Pe lângă toate aceste bunătăţi, a mai fost pregătită şi o oală cu sarmale în foi de varză. Bineînţeles, varză murată de Zalău.

————————————–

„Ceea ce este fascinant aici, la Londra, este faptul că, într-adevăr, poţi să găteşti cu produse româneşti. Ardei iuţi, conopidă, gogoşari, mărar. Chestii bio, cu gust şi savoare.”

Mircea Dinescu

————————————–

 

Jumări şi brânză de burduf

Londra_Magazin Ileana

Ceea ce l-a impresionat cel mai mult pe Dinescu a fost faptul că în Londra se poate mânca 100% româneşte. În magazinul din nordul Londrei, poetul a dat şi peste un castron cu jumări, dar şi peste o putină plină cu brânză de burduf. Din care a gustat fără să ezite nicio secundă. „Vă fac cunoştinţă cu putina cu brânză din nordul Londrei. Este interesant cum este pusă, printre ea se aşează un rând de brânză de oaie, un rând de brânză de burduf şi astfel cele două îşi împrumută aromele, drept pentru care mi-ar plăcea să mai găsesc aşa ceva şi în România. Dar bine că brânza de burduf din putina clasică a reînviat la Londra.”

Seara s-a încheiat la magazinul românesc cu o degustare de vinuri şi de gustări din bunătăţile româneşti. Mircea Dinescu a fost invitatul special al baronesei Emma Nicholson de Winterbourne, cea care a găzduit, pe 17 octombrie, la Institutul Cultural Român, o seară românească dedicată strângerii de fonduri pentru copiii din România. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor ajunge la fundaţia ACHLG ale cărei activităţi sunt dedicate îmbunătăţirii educaţiei şi dezvoltării sociale a copiilor cu nevoi speciale.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!