Miscari in zona euro in 2014

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 ianuarie 2014

Masurile de austeritate luate de multe tari si rata ridicata a somajului sunt factori care pot pune probleme zonei euro, se arata intr-o analiza a ziare.com. Anul 2013 a fost unul agitat pentru zona euro, iar specialistii spera ca 2014 sa le aduca mai multa liniste tarilor membre. Potrivit Reuters, vestile bune vin din Italia, Spania si Portugalia, tari cu probleme destul de mari pana acum, dar care dau semne de iesire din recesiune.

Unii analisti prezic aparitia unui grup de partide care sa se impotriveasca monedei unice europene. Este cazul Partidului Libertatii din Olanda, al Frontului National din Franta, al gruparii UKIP din Marea Britanie sau al celei denumite Syriza, din Grecia. Daca tendinta anti-euro va continua, noua legislatie din domeniul bancar european ar putea sa nu fie promovata tocmai din aceasta cauza, spune Alastair Newton, analist la compania Nomura Securities, citat de ziare.com. In plus, Franta se afla si ea la limita recesiunii, presedintele Francois Hollande afirmand recent ca va scadea impozitele pe care le platesc companiile, in cazul in care ele angajeaza mai multi oameni.

Guvernul de coalitie din Grecia refuza sa mai aprobe noi masuri de austeritate, tara fiind deja chinuita de asemenea masuri in trecut. Opozitia de la Atena, reprezentata de Syriza, este in crestere in sondaje, amenintand sa vina la putere.

Analistul Russel Jones, de la compania Llewellyn Consulting din Londra, spune ca anul 2014 poate fi chiar mai greu decat 2013 pentru pietele financiare din zona euro. El nu crede intr-o disparitie a acestei uniuni monetare, asa cum toate predictiile pesimiste din trecut nu s-au adeverit.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!