Misiunea FMI în Grecia, preluată de o româncă

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 iulie 2015

Delia VelculescuFondul Monetar Internațional a decis, marți, numirea româncei Delia Velculescu la conducerea misiunii tehnice a instituției financiare în Grecia, informează presa greacă. Delia Velculescu o înlocuiește pe Rishi Goyal, care a fost până acum șeful misiunii FMI la Atena și va avea sarcina de a evalua situația financiară a Greciei, potrivit cotidianului Kathimerini.

Delia Velculescu are experiență în privința situației economice a Greciei. În anul 2009, ea a fost coautoarea unui studiu despre situația financiară a Greciei. Velculescu a fost și reprezentantul FMI în negocierile pentru planul de asistență financiară acordată Republicii Cipru. Conform ziarului Kathimerini, Rishi Goyal a fost înlocuită din cauza poziției rigide în recentele negocieri cu Grecia.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 miliarde de euro care va permite țării să rămână în zona euro.

Grecia are o datorie totală de peste 320 miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.

 

Grecia cere ajutor Rusiei

Premierul grec, Alexis Tsipras, i-a cerut președintelui rus, Vladimir Putin, un credit rapid de 10 miliarde de euro pentru a demara procedurile de ieșire a Greciei din zona euro, Rusia condiționând o parte a împrumutului de participarea Greciei la un gazoduct, susțin surse citate de presa elenă.

„Premierul Alexis Tsipras a cerut Rusiei un credit de 10 miliarde de dolari pentru a demara procedurile de ieșire a Greciei din zona euro”, spune un oficial grec citat de publicația To Vima. „Rusia nu a respins solicitarea Atenei, inițiind discuții pentru un împrumut de cinci miliarde de dolari condiționat de participarea Greciei la gazoductul South Stream” (Turkish Stream), precizează oficialul citat.

Cotidianul elen nu precizează când a făcut Alexis Tsipras această solicitare, dar premierul de extremă stânga grec a discutat, pe 6 iulie, cu președintele rus, Vladimir Putin, imediat după controversatul referendum organizat de Grecia în contextul negocierilor cu Eurogrup. Liderul de la Kremlin declara după discuție că Grecia nu a solicitat asistență financiară din partea Rusiei.

Pe de altă parte, guvernul de la Atena susține participarea Greciei la gazoductul Turkish Stream, care va face legătura între Rusia și Turcia prin Marea Neagră, a anunțat, luni, Panos Skourletis, noul ministru grec al energiei. „Proiectul rus va oferi multe avantaje, pentru că Rusia va deține o participație de 50% și pentru că tarifele vor putea fi mai mari”, a explicat și fostul ministru grec al energiei Panagiotis Lafazanis, prezent la ceremonia de predare a atribuțiilor.

Compania greacă Energy Investments Public Enterprise (EIPE S.A.) și grupul rus VEB Capital vor fi parteneri în proiectul care va costa circa două miliarde de dolari. Lucrările de construcție vor fi suportate în totalitate de Rusia, putând crea 20.000 de locuri de muncă în Grecia.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat proiectul Turkish Stream în decembrie 2014, înlocuind planul gazoductului South Stream. Conducta de gaze ar urma să înceapă din apropierea orașului rus Anapa, situat în provincia Krasnodar, pe litoralul nordic al Mării Negre. Gazoductul ar urma să traverseze Marea Neagră până în orașul turc Kiyikoy, de unde ar exista ramificații spre Europa Occidentală.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!