Mită de 9 milioane de euro? Radu Mazăre scapă deocamdată de arest

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 martie 2015

Radu Mazăre, primarul Constanței, a fost reținut luni seară de procurorii DNA, după ce a fost audiat peste șase ore la sediul din București. Acesta a părăsit sediul DNA cu cătușe și dus în arestul Poliției Capitalei. Primarul este acuzat de luare de mită (trei infracțiuni), abuz în serviciu și conflict de interese (două infracțiuni). 

El a fost eliberat miercuri, după o decizie a judecătorilor ICCJ, urmând ca acesta să fie cercetat de procurori în stare de libertate.

„Astăzi am fost chemat în reclamația pe care mi-a făcut-o ANI și domnul Horia Georgescu de incompatibilitate. Nu știu ce acuzații mi se vor aduce. A mai fost făcută o reclamație similară în 2009, a fost anchetată, atunci au spus că totul e în regulă, acum, probabil pe aceeași reclamație, vor fi aduse alte acuzații. (…) Are legătură cu faptul că TV Neptun și ziarul Telegraf au câștigat niște licitații, la ele fiind acționar Strutinsky și eu sunt acționar cu Strutinsky la Hotelul Flora”, a afirmat luni Radu Mazăre, când a ajuns la sediul DNA, potrivit Agerpres.

Întrebat ce face cu bagajul, edilul Constanței a spus că e pregătit pentru orice. „Sunt de zece ani pregătit pentru orice. (…) În viață e bine să fii pregătit pentru orice”, a susținut el.

Referitor la faptul că la DNA se află și șeful ANI, Radu Mazăre a arătat: „Eu știu ceva ce m-a învățat viața. În viață dacă faci bine, bine primești, dacă faci rău, rău primești. Eu am făcut numai bine.” Primarul este acuzat de luare de mită (trei infracțiuni), abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și conflict de interese (două infracțiuni). De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altă cauză, acuzat de trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Potivit procurorilor DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat.

În perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de Radu Mazăre, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro. Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost eliberat după o decizie a judecătorilor ICCJ, urmând ca acesta să fie cercetat de procurori în stare de libertate. Aceeași decizie a fost luată de instanță și în cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, însă acesta este arestat preventiv într-un alt dosar. Hotărârea magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!