Mitropolitul Banatului A MURIT. Timișoara, 40 de zile de doliu

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 2 octombrie 2014

IPS Corneanu2Cel mai longeviv mitropolit al ortodoxiei din întreaga lume, mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a plecat, luni dimineață, pentru ultima dată spre Catedrala Mitropolitană. A făcut-o în liniște, în lacrimile și rugăciunile a peste 200 de preoți și măicuțe. Înalt Preasfinția Sa a părăsit această lume duminică seară, în urma unei grele suferințe, și se va odihni pentru vecie în cripta ierarhilor de la Catedrala Mitropolitană. De la aflarea veștii triste, clopotele bisericilor și catedralelor din Banat au început să bată zeci de minute în șir, lor alăturându-se și cele de la Domul Romano-Catolic din Timișoara.

Timișoara a intrat luni în prima din cele 40 de zile de doliu.

„Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce la cunoștință că duminică seara, 28 septembrie 2014, la ora 23:10, Înalt Preasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a trecut la viaţa veşnică. Decesul mult iubitului și regretatului nostru arhipăstor a survenit, după o perioadă de grea suferință, la reședința mitropolitană din Timișoara, așa cum Înalt Preasfinția Sa și-a exprimat dorinţa, în mai multe rânduri”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Luni, 29 septembrie, într-o zi frumoasă de toamnă, dr. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, mergea pentru ultima dată spre Catedrala Mitropolitană din Timișoara. „Înalt Preasfinția Sa Nicolae pare că doarme. Pe chip i se citesc deopotrivă urmele suferințelor îndurate în ultimii ani, dar și liniștea regăsită în marea trecere”, scria reporterul ziarului local De Banat.

Însoțit de un alai mortuar format din peste 200 de preoți și măicuțe, dricul a plecat din fața Mitropoliei și, într-o liniște calmă, s-a îndreptat spre Catedrala Mitropolitană. Din convoi au făcut parte și episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Paisie Lugojanu, dar și Excelența Sa, Martin Roos, episcop romano-catolic de Timișoara. După o scurtă slujbă ținută în fața catedralei, sicriul a fost dus în lăcașul de cult, unde a fost așezat pe catafalc. A urmat o altă slujbă, la fel de scurtă, la care a asistat și primarul Nicolae Robu.

„Trupul ierarhului care ne-a păstorit vreme de 52 de ani va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde vor fi înălțate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru odihna sufletului său în casa Tatălui ceresc. Preoții, monahii și credincioșii care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au iubit pe părintele nostru mitropolit Nicolae, sunt invitați la rugăciunile și slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim și pios omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea”, transmit reprezentanții Mitropoliei Banatului.

Slujba de înhumare a avut loc miercuri, de la ora 11, și a fost oficiată de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), împreună cu un sobor de înalți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR.

IPS Nicolae a fost înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane. Odată cu plecarea Mitropolitului Banatului, Timișoara a intrat într-o perioadă de 40 de zile de doliu. În 60 de zile, sinodul BOR va desemna un nou mitropolit al Banatului.

O lungă suferință

Mitropolitul Nicolae al Banatului s-a stins la reședința sa din Timișoara, în urma unei suferințe care durează de mai mult timp, scrie Evenimentul Zilei. Diabetic, în ultimele luni el a ajuns de două ori la spital, fiind internat la Institutul de Boli Cardiovasculare. Diagnosticul pus atunci a fost „decompensare după insuficiență cardiacă”, un diagnostic care spunea că totul era doar o chestiune de timp sau voință divină până ce mitropolitul din Banat va trece la cele veșnice. El s-a externat la cerere, după câteva zile de la spitalizare.

Personalitate remarcabilă a ortodoxiei române, mitropolitul Nicolae, care urma să împlinească 91 de ani, rămâne, până acum, cel mai longeviv ierarh din toată ortodoxia într-un scaun de mitropolit, ocupând această funcție timp de 52 de ani.

Primul ierarh care recunoaște colaborarea cu Securitatea

Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului şi membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste (cea care a alcătuit aşa-numitul „raport Tismăneanu”), a fost de multă vreme deconspirat ca şi colaborator al securităţii. Conform rezoluției CNSAS, dată în 2007, Nicolae Corneanu a fost colaborator al poliției politice comuniste și a furnizat, între 1950 și 1988, informații despre „dușmanii poporului”. În schimb, Securitatea l-ar fi ajutat să avanseze în ierarhia bisericească.

Nicolae Corneanu a fost primul dintre ierarhii ortodocși români care și-au recunoscut colaborarea cu Securitatea regimului comunist, după Revoluție.

„Din păcate, «am fost colaborator al poliției politice comuniste» nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, când am fost arestat pe motivul de a fi adăpostit un așa-zis «fugar» stabilit în Germania și venit în țară pentru a-și revedea familia.
Eliberat, s-a crezut că voi mai fi vizitat de alți «fugari», care astfel ar fi fost și ei prinși. Obligat a purta legături cu cei care mă vizitau, am trecut din mână în mână, de la Siguranță, apoi de la Securitate, care îmi cereau note scrise și informații, până la Revoluția din decembrie 1989.

Acceptarea acestei grele situații mi-a măcinat tot timpul conștiința și de aceea, imediat după Revoluție, am făcut declarații publice începând cu ianuarie 1990. Așadar, n-am ce contesta, decât a repeta mereu părerea de rău pentru cele impuse și acceptate”, se arată în scrisoarea adresată CNSAS.

Un personaj controversat

Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923 la Caransebeş, iar din 1962 a fost numit arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului. A fost, timp de un an și două luni, episcop al Aradului. În anul 1960 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. A fost hirotonit arhiereu în Biserica Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1960, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie, acelaşi an, în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege pe ÎPS Nicolae în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.

A fost, de asemenea, primul ierarh al României care l-a invitat oficial, la Timișoara, pe MS Regele Mihai I al României.

Numele lui IPS Nicolae Corneanu a mai apărut, de-a lungul timpului, în mai multe scandaluri, în anul 2008 solicitându-se chiar caterisirea mitropolitului. Astfel, imediat după Revoluția din decembrie 1989, în unele cercuri, în special ale revoluționarilor, se vorbea tot mai pronunțat că din ordinul său ar fi fost închise porțile Catedralei Mitropolitane în decembrie ’89, iar din această cauză zeci de tineri au murit împușcați pe scările acesteia. Aceste speculații au fost, însă, respinse în mai multe rânduri de IPS Nicolae.

Băsescu: „IPS Corneanu rămâne model de demnitate umană

Președintele Traian Băsescu a afirmat că IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, care a murit duminică noaptea, era un spirit erudit, remarcabil teolog și arhipăstor și, prin vocația sa de slujire a aproapelui, va rămâne un model de dăruire și demnitate umană.

„Doresc să adresez Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, membrilor Sfântului Sinod și tuturor credincioșilor români profunda mea compasiune în urma trecerii la cele veșnice a Înalt Preasfinției Sale Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ale cărui personalitate însemnată și activitate rodnică rămân o pagină în istoria ortodoxiei românești”, se arată în mesajul președintelui Băsescu.

„Pentru mine, este deosebit de emoționantă evocarea Înalt Preasfinției Sale, spirit erudit, remarcabil teolog și arhipăstor care și-a dedicat viața promovării dialogului interconfesional în spiritul toleranței și al cunoașterii de care lumea de astăzi are atât de mare nevoie”, continuă șeful statului.

Traian Băsescu menționează „ajutorul valoros” pe care mitropolitul Nicolae Corneanu l-a oferit, în calitate de membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, pentru „înțelegerea și denunțarea crimelor săvârșite de regimul comunist împotriva bisericilor și a creștinilor din România”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!