Mituri despre îngrijirea dinților

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 29 ianuarie 2016

spalat pe dintiAtunci când este vorba de sănătatea dinților tăi lasă sfaturile băbești! Cu ajutorul specialistului nostru, medicul dentist Daniel Rusu, vom risipi toate miturile despre igiena dentară.

 

Mit: Dacă dinții arată sănătos, nu mai este nevoie să mergi la dentist.

Adevăr: Doar pentru că dinții tăi arată bine nu înseamnă că trebuie să eviți dentistul. Ar trebui să mergi de două ori pe an la un control. Multe afecțiuni pot debuta fără să ne dăm seama și numai medicul le poate descoperi. Paradontoza, de exemplu, debutează fără simptome, de aceea, se mai numește și „boala dinților frumoși”. Tocmai dinții care nu sunt cariați pot, cu timpul, prin lipsa controalelor periodice, să aibă sângerări gingivale, dureri, mobilitate și să se ajungă chiar la pierderea lor.

 Mit: Părinții mei au avut dinți sănătoși, așa că nu trebuie să-mi fac griji.

Adevăr: Chiar dacă ereditatea joacă un rol important, sănătatea dinților depinde și de tine. O bună igienă este factorul hotărâtor.

 Mit: Dacă-mi spăl dinții de mai multe ori pe zi, le pot strica smalțul.

Adevăr: Periajul se face de minimum 2 ori pe zi, dimineața și seara. La modul ideal, ar trebui făcut după fiecare masă cu o periuță de duritate medie. Periile dure și excesul de pastă de dinți abrazivă (pentru albirea dinților) pot strica într-adevăr smalțul, dar în timp îndelungat. Totodată, medicul dentist îți poate indica cea mai potrivită tehnică de periaj pentru tine.

 Mit: Guma de mestecat fără zahăr este la fel de eficientă ca spălatul dinților.

Adevăr: Aceasta ajută în mare măsură, dar nu poate înlocui periajul dinților. Se recomandă și folosirea aței dentare și a apei de gură.

 Mit: Nu trebuie să mă spăl pe dinți dacă îmi sângerează gingiile.

Adevăr: Din contră, pentru că gingiile sângerează din cauza unei inflamații, iar curățarea lor temeinică poate ajuta vindecarea lor. Se recomandă folosirea unei periuțe moi, iar, dacă problema nu se rezolvă, este nevoie de un consult stomatologic.

 Mit: Nu este important ce se întâmplă cu dinții de lapte ai copiilor pentru că ei vor cădea oricum în câțiva ani.

Adevăr: Nu este deloc adevărat, pentru că sănătatea danturii influențează calitatea vieții copilului. Dacă există probleme stomatologice, el nu se va alimenta corect, ceea ce influențează direct starea de sănătate. Mergi la stomatolog cu copilul de câte ori este nevoie. În plus, este bine ca cei mici să deprindă obiceiuri pentru îngrijirea dinților de acum și apoi să le respecte toată viața.

Mit: Toate procedurile stomatologice trebuie evitate în timpul sarcinii.

Adevăr: Chiar dacă este bine ca înaintea unei sarcini să rezolvi toate problemele legate de dantură, tratamentele stomatologice de urgență se pot efectua și în timpul sarcinii. În această perioadă sunt interzise însă radiografiile și tratamente cu antibiotice. În cazuri grave, în funcție de situație, se poate face anestezie și tratament de urgență (drenaj abcese etc.) în al doilea trimestru de sarcină. În primul și ultimul trimestru de sarcină anesteziile trebuie evitate.

Mit: Detartrajul afectează smalțul dentar.

Adevăr: Din contră: prin depunerea tartrului se retrag gingiile și se favorizează apariția cariilor și a gingivitei. Detartrajul efectuat la cabinetul dentar este obligatoriu o dată pe an.

Mit: Radiografiile dentare sunt nocive.

Adevăr: Cu aparatura folosită în prezent, radiografiile nu mai reprezintă o problemă. Sunt totuși contraindicate gravidelor, persoanelor cu afecțiuni tiroidiene sau atunci când medicul specifică acest lucru. Efectele radiografiilor dentare sunt nesemnificative comparativ cu cele pulmonare sau osoase.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

O parere la “Mituri despre îngrijirea dinților”

  1. Ursu Tania Spune:

    Am scris si eu mai demult pe blog despre spalarea zilnica pe dinti: https://ghidulfrumusetii.wordpress.com/2016/01/15/ai-grija-de-sanatatea-dintilor-tai/

Spune-ti si tu parerea!