Mituri legate de slăbit

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Sănătate pe data 15 august 2016

diet yo-yo from lose weight diet with poor nutrition

Cartofii chiar îngrașă? Lactatele degresate chiar slăbesc? Ce lucruri false sau eronate ne împiedică, de fapt, să ajungem la greutatea dorită și care sunt regulile de bun-simț de care trebuie să ținem cont în procesul de slăbire?

 

Mit: Lactatele degresate slăbesc

  • organismul este privat de minerale și vitamine (prin scoaterea grăsimii, se extrag și vitaminele liposolubile A și D);
  • adesea, iaurtul degresat poate fi falsificat, prin adăugarea de amidon sau chiar făină de grâu, pentru îmbunătățirea consistenței după degresare; acest lucru se va traduce până la urmă în adăugarea de calorii goale, fără valoare nutrițională;
  • grăsimea conferă sațietate, așa că, mâncând lactate degresate, nu prea te saturi. Concluzia: mai puțin și mai bun decât mai mult și mai prost.

 

Mit: Trebuie să excluzi orice fel de ulei din alimentație

Fals. De fapt, trebuie să începi să consumi cantități moderate de grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, de cânepă, de dovleac, precum și semințe de susan nedecorticat, de cânepă, nuci și migdale în formă crudă. Grăsimile joacă un rol fundamental în menținerea sănătății, cu condiția de a fi naturale, de a le prepara corect (fără prăjire), de a le consuma cu moderație pentru furnizarea acizilor grași din toate cele trei categorii – saturați, mononesaturați, polinsesaturați – și, în special, a celor două serii de acizi grași esențiali: omega-3 și omega-6.

Pe termen lung, orice dietă de excludere a unor categorii de alimente face mai mult rău decât bine, pentru cp dezechilibrează organismul.

 

Mit: Bea sucuri fără zahăr și vei slăbi

Din păcate, pe termen lung, te vei îngrășa. Persoanele supraponderale care beau aceste sucuri ajung să consume mai multe calorii din alimente decât cei care beau sucuri cu zahăr. Îndulcitorii artificiali din aceste băuturi care nu au calorii stimulează mai mult centrii cerebrali ai mecanismului recompensei comparativ cu sucurile cu zahăr. Pe scurt, vei tânji mai mult după mâncare. Pentru băutorii înrăiți de sucuri tip cola fără zahăr, propun ca variantă limonada cu apă carbogazoasă și miere autentică.

 

Mit: Cartofii îngrașă

Da, cei prăjiți, pentru că le crește valoarea calorică prin absorbția uleiului folosit la prăjire. Sau, desigur, dacă îi punem ca și garnitură, în combinația indigestă „friptură cu cartofi prăjiți”. Dar, în cantități moderate, ca parte dintr-un regim alimentar variat, cartofii fierți sau copți nu îngrașă. Ba, mai mult, dacă așteptăm să se răcească, amidonul se transformă într-o formă glucidică rezistentă, asemănătoare fibrelor alimentare benefice, crescând rata metabolismului bazal cu circa 20%. Cartoful este o sursă importantă de vitamine precum A, K (antihemoragică și antianemică) și vitamina C. Sunt foarte gustoși cu o salată verde sau de varză crudă vara sau cu murături iarna.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

O parere la “Mituri legate de slăbit”

  1. Mituri false despre diete - Slabescu.ro Spune:

    […] de aur este ca poti manca orice dar cu moderatie conform acestui articol de pe diasporaro.com dar sa nu uitam de faptul ca din cand in cand mai trebuie sa ne rasplatim si cu cate ceva […]

Spune-ti si tu parerea!