Miza Romaniei la Summit-ul de la Vilnius

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 noiembrie 2013

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirma ca miza principala a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfarsitul lunii noiembrie, este, pentru Romania, parafarea acordului de asociere si cel de liber schimb al Republicii Moldova cu UE, scrie Curierul National. Aurescu a declarat, luni, la o conferinta sustinuta la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj, pe tema Summit-ului UE de la Vilnius, ca este nevoie de cat mai multi pasi pentru ancorarea ireversibila a Republicii Moldova in parcursul european.

„Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, va fi un moment istoric. Asteptarile Romaniei fata de acest summit sunt legate de continuarea procesului de asociere politica si de integrare economica a statelor din Parteneriatul Estic. Dorim o declaratie politica a summit-ului care sa confere o viziune, o perspectiva clara a Parteneriatului Estic in continuare. Republica Moldova este, pentru Romania, miza principala a summit-ului de la Vilnius si dorim parafarea integrala a acordului de asociere si a acordului de liber schimb al Republicii Moldova cu UE. In 2014, prioritatea este semnarea cat mai rapida a acordurilor, astfel incat sa fie posibil ca si Parlamentul de la Chisinau sa poata ratifica acordul de asociere si cel de liber schimb. Este nevoie sa facem cat mai multi pasi pentru ancorarea ireversibila a Republicii Moldova in parcursul european”, a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, Republica Moldova este considerata statul cel mai performant in indeplinirea parametrilor ceruti de Parteneriatul Estic, din urmatoarea categorie facand parte Ucraina si Georgia, iar apoi vin state cu alte traiectorii, cu alte preferinte privind intensificarea relatiilor pe plan european, din diferite motive, cum sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus. Secretarul de stat in MAE a subliniat ca, dupa summit-ul de la Vilnius, se va analiza si posibilitatea liberalizarii vizelor pentru Republica Moldova.

Tags: Summit Vilnius, miza Romania, Bogdan Aurescu


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!