Mobila românească, la tot mai mare căutare

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 aprilie 2016

Cea mai mare parte a fabricilor românești care produc mobilă încă se bazează pe export pentru a supraviețui, însă micii producători spun că a venit timpul să se uite mai atent și către clienții de pe plan local, care cer tot mai multe produse „made in Romania”.

„Exportăm în jur de 90% din ceea ce producem. Nu ne dorim să mai creștem exporturile pentru că vrem să fim mai cunoscuți pe plan intern, de aceea și participăm la târguri de profil. Românii sunt tot mai interesați de ceea ce consumă, de la hrană, la ceea ce îmbracă și până la patul în care dorm. Ar fi păcat să nu adresăm mai bine piața internă, să nu ducem produsele noastre mai mult în casele românilor”, spune Ileana Blidar, care conduce, alături de soțul ei, fabrica de mobilă de lux din lemn masiv Sarmexin (fosta companie listată Sarmex SA, care s-a reorganizat) din Satu Mare, potrivit Mediafax.

Compania cu 50 de angajați trimite la export mobilier realizat în fabrică în țări precum Germania, Marea Britanie sau Franța. Produsele de lux fabricate de ei la Satu Mare ajung să fie vândute și cu 20.000 de lei, cum este cazul celui mai mare dormitor din colecție, însă prețul unui astfel de set de mobilier din lemn masiv poate ajunge și la 8.000 de lei.

„Credem că există piață acum în România și pentru produsele noastre, în special pe segmente de vârstă mai mici. În urmă cu câțiva ani clienții noștri erau de obicei persoane trecute de 40 de ani, iar acum vedem și tineri de 30 de ani interesați de produsele noastre”, a mai spus Ileana Blidar.

Astăzi, mai puțin de 50% din produsele din lemn și mobila care ies din România sunt livrate de companii pur românești, restul fiind giganți internaționali. Astfel că, nume precum Aramis, Taparo, PGS Sofa, Ecolor, Cotta International sau Sortilemn se „bat” umăr la umăr cu multinaționale din industria lemnului ca Holzindustrie Schweighofer sau Kronospan.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!