Moda, între imaginar și real

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Cultură, Muncă, Poveşti româneşti pe data 14 iulie 2013

Londra_Dinu Bodiciu_colaj

Dinu Bodiciu este un tânăr designer român care a devenit cunoscut în Marea Britanie după ce a absolvit masterul la London College of Fashion în 2011. Prima colecție de modă pe care românul a creat-o a primit cele mai bune critici și atenție internațională după ce Lady Gaga a purtat una din piesele lui la scurtă vreme după apariția colecției.

Timișoreanul a studiat design grafic la Universitatea de Vest și a colaborat vreme de câțiva ani cu Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Filarmonica din Sibiu, Teatrul Auăleu din Timișoara, Centrul Ceh din București, ECLA Berlin, CCPCE București și câteva agenții de publicitate din București. În toate aceste proiecte, dorința lui de a fi creativ nu s-a îndeplinit până la capăt.

S-a hotărât să exploreze și un alt domeniu al creației: moda. În Londra, el este astăzi recunoscut ca unul din cei mai influenți tineri designeri, cu expoziții la Victoria & Albert Museum, Institutul Cultural Român, și cu prezența în paginile revistelor Dazed & Confused, Vogue Japonia, Elle România, l’Officiel Ucraina.

Tânărul născut „la un deceniu după primul pas al omului pe Lună”, după cum ne spune, vede creațiile sale ca extensii ale corpului uman și urmărește ca piesele să reflecte organicitatea corpului prin textură, tăieturi abrupte și elemente grafice. Mai spune despre el că este un Leu veritabil și că nu îi prea place să apară în portrete. Iată ce am mai aflat de la designer despre imaginar și real, hotărârile bazate pe rațiune și haina potrivită la momentul potrivit:

 

Diaspora Românească: Cum te-ai hotărât să vii la Londra?

Dinu Bodiciu: Am fost oarecum convins de partenera mea de viață să încerc o școală de peste hotare și în final, am ajuns amândoi în acest oraș, înscriși fiecare la câte un masterat.

 

D.R.: Cum a apărut decizia de a studia Design Vestimentar?

D.B.: Fiindcă până în acest punct (decizia de a studia în afara țării), am încercat să îmi controlez alegerile într-un mod rațional, la momentul oportun am decis să acționez complet opus și să merg pe ce îmi dictează sufletul. Fiindcă de mic m-a atras foarte mult lumea spectacolelor și a show-urilor de modă/performance/teatru, alegerea nu a fost grea.

 

D.R.: Ce ți-a oferit școala britanică (la nivel educațional, social)?

D.B.: O fereastră către interior, un mod de a-ți canaliza atenția, un proces de autoanaliză, un contact cu realitatea și felul în care faci legătura între imaginar și real și când să te trezești la momentul potrivit.

 

D.R.: Din câte lucruri ai învățat aici la școală, care ți-a fost cel mai util în meserie?

D.B.: Croitoria, atenția pentru detaliu și simțul pentru materiale.

 

D.R.: Care au fost primele piese de vestimentație create? Ce exprimau ele? 

D.B.: Prima piesă am pregătit-o la finalul primului semestru, o rochie – jachetă (avea două modalități de purtare) și era inspirată dintr-o boală neuro-motorie numită „Miastenia gavis”. Haina încerca oarecum să reproducă incapacitatea mușchilor de a menține poziția corpului – proprietate redată prin folosirea materialelor elastice ținute în tensiune de țesături mai dense și mai grele.

 

Experimente și profesorat

Londra_Dinu Bodiciu_Lady Gaga

D.R.: Cum au apărut măștile-pălării și accesoriile ca o extindere a corpului uman?

D.B.: Au apărut ca o extindere a colecției de absolvire. Îmi doream foarte mult să accesorizez colecția și am început să experimentez câteva măști care au ajuns pe podium.

 

D.R.: Prima ta colecție a conținut o piesă purtată de Lady Gaga. De ce crezi că a ales piesa creată de tine?

D.B.: E greu de spus, sunt circumstanțe și situații. Poate că-i plăcea materialul? Sau umerii? Sau culoarea, sau poate întreg look-ul era potrivit pentru stilul vestimentar ce îl aborda în acea perioadă. Cred că a fost haina potrivită la locul potrivit și la momentul potrivit.

 

D.R.: La ce proiecte lucrezi acum?

D.B.: În momentul de față continui să lucrez pentru propriul label de pălării. pe lângă care am diferite colaborări cu alte branduri de vestimentație feminină. De anul acesta am început să predau Fashion Design la o universitate din Marea Britanie și simt că acest lucru mă împlinește mental și emoțional.

 

D.R.: Cu care dintre creatorii de modă consacrați ți-ar plăcea să lucrezi și de ce?

D.B.: Mi-aș dori foarte mult să pot lucra cu Jil Sander sau Olivier Rousteing [n.r. casa de modă Balmain], pentru că Jil este la limita minimalului cu rafinament ridicat al proporțiilor și esența formei, iar Olivier este exact opusul: supraîncărcare în detalii complexe și opulență.

 

D.R.: Din punct de vedere vestimentar, în ce epocă ți-ai dori să fi trăit?

D.B.: Mi-ar plăcea să trăiesc în viitor.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!