Modalităţi de a începe o afacere

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 15 octombrie 2015

uk_business_cum pornesti o afacere

Există mai multe moduri în care vă puteţi porni propria afacere.

 

Pornind de la zero

În mod cert, a porni o afacere de la zero este cea mai riscantă din modalităţile existente. Dar poate fi şi cea mai satisfăcătoare din punct de vedere al rezultatelor.

Nu există nimic mistic şi nici o formulă secretă pentru a pune bazele unei afaceri care să aibă succes garantat. Trebuie doar să comparaţi topul primelor 100 de companii, în ultimii 10 ani, pentru a vedea că şi cele mai puternice dintre ele pot da faliment.

Pentru a avea cele mai mari şanse de supravieţuire este esenţial să realizaţi o cercetare serioasă a pieţii, chiar şi după ce aţi început pentru a vă asigura că veţi fi înaintea competiţiei. De asemenea, începeţi de la un nivel mic. Foarte multe afaceri mici suferă la început de mania grandorii, cheltuind sume imense pe lucruri de care nu au nevoie.

Porniţi o afacere doar în domeniul în care dispuneţi de cunoştinţe sau de o anume expertiză. Amintiţi-vă, oricare ar fi genul de afacere pornit, veţi avea de înfruntat competiţia. Dacă expertiza şi competenţele dumneavoastră nu se află măcar la acelaşi nivel cu al competitorilor, atunci veţi fi dezavantajat încă de la început.

 

Achiziţionarea unei francize

Ca o alternativă la pornirea unei afaceri proprii de la zero, puteţi lua în considerare achiziţionarea unei francize. Franciza este o afacere care a fost deja testată în piaţă şi s-a dovedit a fi un succes. Amintiţi-vă, însă, că dacă acest concept s-a dovedit un succes, el nu vă garanteză dumneavoastră succesul personal.

Franciza este un fel de parteneriat informal. Francizorul va dori să se asigure că afacerea este pornită cu succes şi că ea va rămâne profitabilă. Veniturile acestuia, ca şi ale dumneavoastră, vor depinde de acest succes. Acest lucru realizează o legătură între cele două părţi, sub forma unei dependenţe strânse unul faţă de celălalt. Cumpărarea unei francize vă va permite să vă conduceţi propria afacere, dar spre deosebire de o afacere pornită de la zero, veţi beneficia de sprijinul şi asistenţa francizorului pentru a avea succes.

 

Cumpărarea unei afaceri existente

Poate consideraţi că achiziţionarea unei afaceri deja stabilite este cel mai uşor mod de a rula propria afacere. Nu e neapărat aşa. Există extrem de multe probleme de care vă puteţi lovi. Cel mai probabil, prima problemă va fi cea a determinării valorii afecerii respective şi a preţului pentru care doriţi să o achiziţionaţi.

De asemenea, trebuie să investigaţi motivele pentru care afacerea respectivă a fost scoasă la vânzare. Dacă este profitabilă şi produce bani, atunci de ce doreşte proprietarul să o vândă? Chiar dacă motivul este unul bun, serios, de exemplu pensionarea actualului proprietar, veţi afla destul de des faptul că valoarea afacerii este supraevaluată pe baze comerciale reale. Unele afaceri sunt construite pe baza reputaţiei proprietarului, aşa că trebuie să luaţi în considerare ce se va întâmpla când acesta se va retrage de la cârma firmei. Oare clienţii actuali vă vor fi loiali sau se vor orienta către un alt concurent?

Cumpărarea unei afaceri existente este încărcată de pericole, astfel că un ajutor profesional este absolut necesar înainte de a lua orice fel de decizie.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!