Model unic de factură la electricitate

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 iunie 2015

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregătește un nou model al facturii de energie electrică, o variantă unică la nivel național, simplificată, care va conține și informații noi față de modelul actual.

Proiectul are termen de implementare doi ani, pentru ca jucătorii din sector să aibă timp să implementeze softurile necesare în acest sens, a declarat vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, potrivit Mediafax. El a precizat că, în mod asemănător, și factura la gazele naturale va suporta aceleași modificări, un prim model urmând să fie anunțat până la sfârșitul acestui an.

Ca element de noutate, va fi un singur model de factură pe tot teritoriul național, în prezent fiecare operator de rețea având un model propriu de factură.

„Vom avea o factură mult simplificată, în care elementele de bază, clare pentru consumator, vor fi valoarea de plată curentă și consumul de energie electrică realizat. Iar în pagina a doua sunt toate detaliile necesare unei mai bune informări și explicitări a valorii pe care o plătește consumatorul final prin factură, cum ar fi: cât înseamnă tariful de transport, tariful de servicii de sistem, tariful de distribuție, cât înseamnă taxa radio-TV, cât înseamnă impactul certificatelor verzi și bonusul de cogenerare”, a spus vicepreședintele ANRE

„Un alt element de noutate este că introducem pentru prima dată comparația de consum curent nu doar cu perioada anterioară, așa cum se întâmpla până acum, ci și cu aceeași perioadă din anul precedent. Astfel încât să stimulăm economia, optimizarea consumului de energie electrică la nivelul consumatorului final”, a adăugat el.

De asemenea, vor fi și elemente suplimentare privind contractul cadru de furnizare a energiei electrice.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!