Modelul maghiar: Trei ani de muncă non-stop

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Diaspora, Imigranţi în UK, Muncă pe data 20 septembrie 2016

uk_dispecer taxi_job

Alternativa unui al doilea job, adoptată și de unii români ajunși în Marea Britanie, nu este o „descoperire” a acestora. Oameni de naționalități diferite, imigranți, dar și britanici, își împart timpul între un loc de muncă „full-time” și încă unul „part-time”…

 

Job de weekend

Marianna este o unguroaică în vârstă de 31 de ani, care a avut două locuri de muncă timp de trei ani. Ea s-a stabilit în Marea Britanie în 2013 și a avut nevoie de 18 luni pentru a-și găsi un post relativ stabil, conform cu pregătirea ei profesională. Dar, după ce a reușit să își găsească un astfel de plasament pe piața muncii, și-a dat seama că acesta nu îi asigură confortul la care visase.

„Aveam cheltuieli mari cu chiria”, spune tânăra cu cetățenie maghiară când vine vorba de principalul motiv pentru care s-a hotărât să lucreze în paralel „în două locuri”. Aceasta a adăugat că prefera să stea în chirie singură în  apartamente cu o cameră, iar această pretenție îi scotea mulți bani din buzunar. A încercat mai întâi să stea în afara Londrei, unde piața imobiliară este mai relaxată, dar călătoritul zilnic presupunea costuri mari de transport. Apoi s-a mutat în nord-vestul capitalei britanice, în apropierea locului de muncă. Marianna avea un serviciu stabil ca administrator al unei baze de date electronice, într-o companie britanică din domeniul auto, când a început să se intereseze de un „job de weekend”.

„Am căutat de lucru pe internet, apelând la website-urile agențiilor specializate în recrutare de personal. Și am găsit destul de repede un post ca dispecer la o companie de taxi în Hemel Hempstead (orășel din vecinătatea nord-vestică a Londrei – n.r.). Am dat interviu și m-au acceptat. Trebuia să lucrez 10 ore sâmbăta și 10 ore duminica. Era un program solicitant, mai ales că trebuia să vorbesc tot timpul la telefon”, precizează unguroaica.

—————————————

„Cât timp am lucrat în două locuri de muncă am reușit să economisesc bani, dar nu mai aveam timp să îi cheltui. Nu aveam, practic, nici măcar o după-masă liberă din cele șapte zile ale unei săptămâni. Munceam tot timpul. Mergeam acasă doar ca să mănânc și să dorm.”

Marianna, 31 ani, cetățean maghiar stabilit la Londra

—————————————

 

Avantaje și dezavantaje…

Noul loc de muncă a mulțumit-o din punct de vedere financiar, dar a presupus sacrificii prea mari, crede Marianna, un cetățean maghiar stabilit la Londra care a muncit trei ani, zilnic, de dimineața până seara, inclusiv în weekenduri.

„Mi-am dorit să câștig mai mulți bani, mai ales că eu trimit lunar o sumă mamei mele care trăiește în Ungaria și are probleme de sănătate. Lucram de luni până vineri ca administrator de baze de date, de la ora 09.00 până la 18.00, iar sâmbăta și duminica eram «telefonistă» la un dispecerat de taxi.”

Trei ani a muncit tânăra din Ungaria în acest ritm. Apoi a simțit că nu mai rezistă din punct de vedere fizic, susține aceasta.

În plus, ea a mai avut o mare nemulțumire:

—————————————

„Am fost șocată când am calculat cât de multe taxe am plătit statului în tot acest timp. Aproximativ 800 de lire pe lună au ajuns la bugetul de stat datorită muncii mele.”

Marianna

—————————————

Marianna a renunțat la cel de-al doilea job al ei, cel de weekend, la începutul acestui an. Acum preferă să câștige mai puțin și să se bucure de timpul liber de la sfârșitul fiecărei săptămâni.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

4 pareri la “Modelul maghiar: Trei ani de muncă non-stop”

 1. marian Spune:

  Bine bine „dar cu calul ce ai avut”? Munca este si pentru tractoare dar si ele ajung la fier vechi.Felicitari pentru decizia de la sfirsitul relatarii
  Repausul conduce la eficienta.Pina si Dimnezeu s-a odihnit a seaptea zi.

  :

 2. marian Spune:

  Scuze Dumnezeu sti tu creatorul;a tot puternicul ……dalea

 3. Ionita Spune:

  Sunt inginer si sunt interesat de un loc de munca bine platit si decent. Va rog sa-mi dati detalii pe email si numarul de telefon. Va multumesc

 4. EXPRESS LOANS Spune:

  Ai nevoie de împrumut? oferim tot felul de împrumuturi la 3% dobândă. dacă sunteți interesat, contactați-ne astăzi prin e-mail pentru mai multe informații. e-mail: expressscreditt@outlook.com

Spune-ti si tu parerea!