Modificări majore în educaţie

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 iulie 2014

bacalaureat4_site

Legea Educaţiei se modifică din nou. Primarul participă la Consiliul de Administraţie al şcolii, doctoranzii fac şcoala şi la fără frecvenţă, iar bacalaureatul va fi luat în trei sesiuni de examen, a treia urmând a fi organizată în februarie-martie.

Acestea sunt câteva dintre noile prevederi ale unei ordonanţe de urgenţă publicate deja în Monitorul Oficial. Sindicatele din Educaţie consideră că executivul Ponta politizează şcoala şi vrea intelectuali cu orice preţ.

„Categoric că această formulare, care face referire direct la primar, poate genera un anumit tip de abuzuri, mai ales în mediul rural. Am solicitat Ministerului Educaţiei şi Guvernului României să dispară cuvântul primar din textul ordonanţei”, declară Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, potrivit Digi24.

„Dezavantajul ar fi că, neavând un interes direct material, ei ar putea să nu vină la şedinţele CA şi să nu se realizeze cvorumul”, susţine Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EDU CER.

 

Şanse mai mari pentru elevi

O altă prevedere a ordonanţei permite organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat. Profesorii nu privesc, însă, cu ochi buni decizia pentru că ar avea mai mult de muncă. „Pentru elevi reprezintă o şansă în plus pentru a promova acest examen de maturitate, pentru cadrele didactice, lucrurile sunt puţin mai complicate pentru că programul lor este foarte încărcat. Anul acesta au avut mai multe simulări, urmează examenele în momentul de faţă”, mai spune Marius Nistor.

Nici învăţământul universitar nu a scăpat de schimbări. Universităţile vor organiza cursuri postliceale, contra cost. Programele de doctorat vor organiza cursuri şi la frecvenţă redusă. „Problema este cu frecvenţa redusă cum o stabileşti, care sunt obligaţiile stricte de a lucra în cadrul laboratorului sau, după caz, al altor elemente în interiorul şcolii doctorale”, spune Bogdan Murgescu, directorul al Consiliului de Studii Universitare de Doctorat.

Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, spune că ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii Educaţiei este rezultatul unor lungi discuţii şi negocieri, iar în act nu sunt schimbări care să bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare.

Pricopie mai afirmă că emiterea ordonanţei de urgenţă a fost anunţată cu mai multe săptămâni în urmă şi a apărut ca o necesitate pentru ca anul şcolar 2014-2015 să înceapă în bune condiţii.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, o scrisoare în care îi semnalează că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG, el afirmând că respectarea legii fundamentale trebuie să fie asigurată de Avocatul Poporului.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!