Modificarile din Sanatate, gata de start

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 februarie 2014

Pachetul de servicii medicale de baza va intra in vigoare la 1 aprilie, programele nationale de sanatate, la 1 august, iar pachetul minimal, la 1 ianuarie 2015, a anuntat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, la o dezbatere privind asigurarile de sanatate.

„Introducerea pachetului de baza va face ordine in sistem usor, usor. Tot mai multe servicii se vor transfera spre ambulatoriul de specialitate, mai ales cel al spitalelor publice, unde fie lipseste, fie nu este utilizat pentru ca nimeni nu doreste acest lucru. Pachetul asaza o serie de servicii medicale, de unde nu trebuie si unde se dau bani multi, in servicii care se acorda cum trebuie, cu eficienta. Astfel, vom avea mai putini bani deturnati si mai multi bani cheltuiti chibzuit”, a declarat ministrul sanatatii, citat de Mediafax.

Normele, discutate cu medicii de familie

Nicolaescu a spus ca primul oponent al reformei este sistemul, de aceea trebuie sa se inteleaga faptul ca medicii din spital nu vor fi scosi din sistem. „Exista voci ca am scoate oamenii din spitale. Acest lucru il sustin numai oamenii care nu vor binele sistemului, acest lucru il fac ageamiii si am proprietatea termenilor. Stiu ce vorbesc. Suntem intr-un moment de cumpana, in care vrem sa schimbam aceasta tara. Nu o putem schimba decat cu oameni cinstiti si sinceri, cu oameni corecti, care vor sa faca ceva pentru acest popor”, a mai afirmat ministrul.

In acest context, a subliniat Nicolaescu, lunile februarie si martie sunt „hotaratoare” pentru elaborarea normelor, in vederea lansarii pachetului de servicii de baza.

„Sunt norme tehnice care sa elimine desincronizarile si interpretarile eronate. Vor urma doua luni de foc pentru Ministerul Sanatatii, iar daca va fi nevoie, vom face videoconferinte in fiecare zi pentru a explica pachetul de baza, pagina cu pagina”, a mai spus ministrul sanatatii. Normele la pachetul de servicii de baza vor fi finalizate impreuna cu reprezentanti ai medicilor de familie, in cadrul unui grup de lucru tehnic, a informat Ministerul Sanatatii (MS).

Potrivit lui Nicolaescu, economiile care se vor face prin implementarea pachetului de baza vor ramane in sistem, reprezentand surse suplimentare de finantare a acestuia.

„Nimeni nu viseaza cu ochii deschisi ca de la 1 aprilie se va intampla o minune, dar vreau sa dezvoltam ambulatoriile de specialitate de la spitalele publice, pentru a micsora serviciile medicale din spitale. Prin acest pachet de baza, incercam sa-i convingem pe medici sa acorde mai multe servicii in ambulatoriul de specialitate”, a mai spus ministrul.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!