Modul corect de a te spala in urechi

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 25 noiembrie 2013

Desi cei mai multi dintre noi folosesc betisoarele cu varf de vata pentru curatarea urechilor, medicii ne atrag atentia ca facem mai mult rau conductului auditiv, lezandu-l, stricandu-i tesuturile si stratul de ceara. Si asta pentru ca secretia normala a urechii, concretizata prin acea fabricare de ceara, de cerumen, este modul de curatire a urechii de catre ea insasi.

In plus, unii specialisti ORL afirma ca, prin utilizarea obsesiva a betisoarelor de urechi, nu facem decat sa impingem ceara catre membrana timpanica, ceea ce in timp va duce spre scaderea auzului, la traumatisme ale conductului audititv extern, la perforarea timpanului sau la provocarea unor infectii locale.

Cerumenul produs de ureche inlatura corpii straini si murdaria din canalul auditiv si urechea exterioara. In interiorul canalului urechii e bine sa dam doar cu apa si mai putin cu sapun. Daca ne curatam urechea, putem sa o facem cu sapun doar pe pavilionul extern. Putem sa uscam apa pe care am folosit-o curatand canalul auditiv cu o margine de prosop.

Pentru acele persoane care nu considera ca e suficient sa se spele cu apa si sapun, s-a inventat un spray pentru urechi care poate inlocui cu succes betisoarele din bumbac si e recomandat pentru toate categoriile de varsta, de la copii la batrani.

Exista persoane ale caror glande din zona urechii fabrica mai mult cerumen decat la altii. Ei bine, acesti oameni fac dopuri de ceara in ureche, mai ales daca au o constructie mai stramta a canalului auditiv. Dopul de ceara poate sa se mareasca, adunand mai mult cerumen, pana cand prejudiciaza semnificativ auzul. Acest dop de ceara trebuie scos de un medic ORL-ist. Acum o vreme se introducea printr-o seringa mare un suvoi de apa la un unghi oblic, care scotea afara dopul de ceara. Acum, metoda s-a perfectionat si exista niste aspiratoare care indeparteaza dopurile de cerumen. Cea mai mare greseala este acel obicei rau al unor oameni de a incerca sa scoata dopul cu mijloace improvizate. Unii se scobesc in ureche cu agrafe, cu varfuri de pix, cu gamalia de la ac si pot sa-si perforeze timpanul sau sa-si raneasca conductul auditiv.

Autor articol: Diana Roman
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!