Moldova dinspre Europa

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 18 iulie 2010

Principalul eveniment de politica externa a Romaniei este, in acest moment, deschiderea celor doua noi consulate romanesti in Republica Moldova, la Balti si Cahul. Ele au legatura cu tot ce se intampla cu romanii si moldovenii aflati pe diverse meridiane ale lumii. Pasul facut de guvernul roman le deschide cetatenilor moldoveni calea spre Vest, chiar daca el incepe, deocamdata, cu tara noastra. Normalizarea circulatiei moldo-romane atrage o normalizare a relatiilor economice, educationale, culturale si o intrare in realitate a imaginii pe care multi moldoveni o aveau despre Romania.

Dincolo de consolidarea acestor legaturi, efectele sunt de o amploare mai mare. Deschiderea Romaniei spre vecinul din Est este simultana cu negocierile Republicii Moldova pentru liberalizarea vizelor in cadrul Uniunii Europene. Comunitati romanesti se afla, deja, in numeroase locuri ale lumii. Si comunitati moldovenesti exista, chiar daca nu atat de numeroase. In urma inceputului de liberalizare a circulatiei moldovenilor in UE, este de asteptat o crestere treptata a numarului de moldoveni care cauta de lucru in Occident. Asta nu inseamna, automat, o apropiere sau o integrare a celor doua tipuri de comunitati. In Vest, ele reprezinta doua popoare diferite, cu evolutii diferite dupa al Doilea Razboi Mondial. Faptul ca sunt diferente construite artificial nu modifica cu nimic situatia reala. Insa miza acestei deschideri este imensa. O republica moldoveana cu acces la valorile europene ar putea fi, in scurt timp, un spatiu al normalitatii si al exercitiului democratic. Un vecin de nadejde pentru romanii din tara, dar si o comunitate apropiata pentru cei din strainatate.

Prin cele doua consulate organizate conform cerintelor Schengen, Europa patrunde dincolo de Prut. Nu in mod spectaculos, ci, mai degraba, tehnic. Este o etapa a realismului, fiindca podurile de flori s-au scufundat demult in poezie, iar tensiunile politice au intarziat destul aceasta revenire la normalitate. Tocmai acest realism ne duce spre Europa. In cautarea unui job mai bun, in cautarea unei solutii de existenta, in cautarea unei culturi a corectitudinii. Uitam, insa, ca purtam Europa cu noi, toti cei care ne-am aflat sau ne aflam in Occident, si ca prezenta ei se simte, deja, in detaliile vietii noastre cotidiene. Moldova de peste Prut ne intalneste, dupa decenii de intoxicare informationala, asa cum suntem acum. Poate derutati, poate dezamagiti, poate entuziasti, in mod sigur mai maturi, mai umblati, mai putin cutreierati de iluzii. Aparent, in viata noastra din ultimele zile nu s-a intamplat nimic. In realitate, la Balti si la Cahul s-a deschis orizontul unei sperante, iar Europa a inceput sa palpite, ca o noua inima, firava inca, intr-un teritoriu care nu mai este chiar atat de indepartat.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!