Moldova, următoarea tragedie europeană?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 iunie 2014

Jan Techau, director al centrului european al Carnegie Endowment for International Peace, scrie cu pesimism despre viitorul Moldovei, în carnegieeurope.eu, după o săptămână petrecută la Chișinău și Tiraspol, alături de politicieni, diplomați, experți și jurnaliști. Potrivit acestuia, Moldova riscă să devină următorul punct de ciocnire între Rusia și Occident, cazul Moldovei demonstrând, în opinia sa, cum modelul transformațional aplicat de Uniunea Europeană în vecinătatea sa estică a ajuns într-o fundătură conceptuală.

„Politica Europeană de Vecinătate ar trebui să producă schimbări fundamentale în sferele politică, economică și socială, în speranța de a crea economii de piață bazate pe statul de drept și standarde ridicate de respectare a drepturilor omului.

Însă elitele politice din țările vizate de această strategie refuză să implementeze agenda de reforme, întrucât profită de pe urma stării de fapt, așa că abordarea Uniunii are efectul invers. În loc să genereze schimbare, cimentează status quo-ul”, scrie Techau.

Importante fonduri europene sunt șifonate și restul folosesc la „achiziția” de stabilitate, ceea ce se traduce prin stabilizarea structurilor de putere, nu stabilizarea societății. În aceste condiții ar părea logică regândirea fundamentală a abordării, stoparea acestui proiect. Dar UE nu poate pune punct pur și simplu. Cum aproape un sfert din bugetul anual al Moldovei vine de la Bruxelles, efectul pe termen scurt al unei retrageri europene ar fi catastrofal în ceea ce privește stabilitatea politică a țării, mai scrie directorul centrului european al Carnegie Endowment for International Peace.

Techau consideră această confruntare geopolitică din estul Europei, dintre UE și Rusia, un obstacol care nu permite retragerea din Moldova, o țară împărțită în mod egal între pro-ruși și pro-europeni. O retragere europeană ar însemna o cedare în fața politicilor agresive ale Rusiei și abandonarea populației moldovene pro-europeană. Elitele politice moldovene au înțeles dilema Occidentului. Performanțele lor în domeniul bunei guvernări sunt minime și consideră că li se cuvin multe din partea vestului, și s-au specializat în utilizarea acestei dileme în folosul propriu, spune sursa citată.

Moldova este o țară supusă presiunilor din mai multe direcții. Nu a avut succes cu construirea unei statalități puternice, Moscova s-a amestecat mereu în țară, fie prin păstrarea deschisă a crizei din Transnistria, fie prin exploatarea nevoii de resurse și a dependenței de exporturile agricole în Rusia. Pe măsură ce spațiul de manevră între Rusia și UE se micșorează, Moldova riscă dezintegrarea. Pe fondul tensiunilor regionale, modernizarea internă de succes pare imposibilă. În aceste condiții, viitorul Moldovei ca stat independent și suveran pare tot mai îndepărtat, conchide Techau.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!