Momentul ’89 povestit de diplomatii britanici

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 decembrie 2009

Ambasada Romaniei la Londra a marcat implinirea a 20 de ani de la caderea comunismului in Europa Centrala si de Est prin organizarea evenimentului „Ro 20 – Romania 1989-2009: Marturii ale tinerilor diplomati”. intrunirea a avut loc la sediul Ambasadei joi, 26 noiembrie, si s-a desfasurat in urma unei colaborari cu asociatia Young Diplomats in London, din care fac parte diplomati ce activeaza in capitala Marii Britanii.

In decembrie 1989, romanii ieseau in strada pentru a-si manifesta dezacordul fata de sistemul comunist prin care a fost condusa Romania aproape 50 de ani. Revolta lor masiva a dus la daramarea regimului si executarea presedintelui Nicolae Ceausescu si a sotiei sale. Manifestatiile de la Bucuresti si din mai multe mari orase romanesti au fost marcate de varsare de sange si au generat numeroase victime. Ele au fost primele actiuni revolutionare transmise in direct de catre televiziunea nationala. Evenimentele din Romania acelui decembrie 89 au reprezentat doar incheierea unui sir de miscari revolutionare care au facut ca acel an sa ramana in istorie ca unul emblematic prin eliberarea statelor est europene de sub apasarea dictaturilor comuniste.

In primavara lui 1989 miscarea sindicala Solidaritatea din Polonia cerea drepturi Partidului Comunist, pentru ca in iunie in aceasta tara sa se desfasoare primele alegeri in care reprezentantii gruparii sa obtina locuri in structurile puterii. in acelasi an in Ungaria in luna martie, in tarile baltice in august, in Germania Democrata in octombrie, in Cehia in noiembrie si in Romania la sfarsitul lui decembrie au loc puternice manifestatii care au dus la prabusirea sistemelor politice totalitare comuniste.

La 9 noiembrie, Zidul Berlinului, simbolul dominatiei comuniste care separa Berlinul de est de cel apusean, cade, daramat de amploarea manifestatiilor. Acesta a fost momentul care a prefatat destramarea URSS in 1991. Au trecut de atunci 20 de ani…

 

Diplomati britanici intr-o Romanie in tranzitie…

Intrunirea „Ro 20 – Romania 1989-2009: Marturii ale tinerilor diplomati” avea sa ii adune pe 26 noiembrie pe membrii organizatiei Young Diplomats in London, diplomati britanici prezenti in Romania in decembrie 1989 si reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Londra.

In cuvantul de deschidere, Carmen Podgorean, prim colaborator in cadrul Ambasadei Romaniei la Londra, a vorbit despre insemnatatea schimbarilor petrecute in Romania in cei 20 de ani de la caderea comunismului. Ea a aratat cat de important este pentru tinerii diplomati sa afle din sursa directa despre experienta unor colegi care s-au aflat la post intr-o tara unde se produc schimbari importante, dar si despre evolutiile ulterioare din tara respectiva. Evenimentul a continuat cu o dezbatere privind schimbarile care au avut loc in Romania dupa 1989, pornind de la marturiile a trei diplomati britanici care au prezentat propriile observatii asupra revolutiei si Romaniei post-comuniste.

Bernard Marshall, diplomat in cadrul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti intre anii 1989-1993, a incercat sa redea atmosfera capitalei romanesti din timpul revolutiei. Tanar diplomat la acea vreme, Bernard Marshall a fost de fata cand studentii ieseau pe strazi si a descris ce a vazut si a simtit acum doua decenii in Romania: „Am inteles atunci ca doar o foarte mica minoritate sustinea cu adevarat regimul. Marea majoritate a romanilor, chiar daca erau membri de partid sau lucrau in politie sau securitate, faceau anumite lucruri pentru ca statutul profesional ii obliga la asta, dar in realitate erau ostili regimului.”

Si Stewart Templar, tanar diplomat aflat la post in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a aratat ca schimbarile petrecute in Romania, la care a asistat in perioada misiunii sale permanente, reflecta pe deplin calitatea tarii noastre de membru cu drepturi depline al NATO si UE. Acesta a evidentiat potentialul turistic al Romaniei, vorbind atat despre Bucuresti, pe care l-a numit „un oras modern, european”, dar si alte atractii turistice, mentionand Delta Dunarii ca zona care ocupa un loc aparte in sufletul sau. Acesta a evidentiat gradul inalt de pregatire al tinerilor romani, in special in domeniul IT, precum si contributia semnificativa a investitorilor straini la dezvoltarea economica a tarii noastre.

Invitatii au putut viziona expozitia de fotografie Florin Andreescu, cu imagini in oglinda din 1989 si din prezent, reflectand schimbarile petrecute in Romania in acest interval de timp, precum si, in galeria Institutului Cultural Roman, expozitia cu lucrari de pictura, instalatii, o carte pop-up si un ziar, realizata de artistul de origine romana stefan Constantinescu.

 

Tony Blair si intrarea Romaniei in NATO

Richard Ralph, fost ambasador al Marii Britanii la Bucuresti in perioada 2000-2003, prezent si el la intrunire, a vorbit despre evolutiile societatii civile din Romania subliniind reformele efectuate de statul roman in pregatirea pentru aderarea Romaniei la NATO si Uniunea Europeana. Ralph s-a mai exprimat public in acest sens si la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, in cadrul colocviului international „Romania dupa 20 de ani de la caderea regimului comunist”. El considera ca principalul pas pe care l-a facut Romania in scurta sa istorie post-decembrista este aderarea la NATO si UE, insa un lucru esential este continuarea reformelor.

Richard Ralph considera ca discursul premierului britanic Tony Blair in fata Parlamentului Romaniei a fost momentul cheie al aderarii la Uniunea Europeana. Fostul ambasador britanic la Bucuresti s-a referit in discursul sau la alocutiunea sustinuta de Tony Blair in fata parlamentarilor romani la 5 mai 1999, in calitate de prim-ministru al Marii Britanii. Acesta a angajat atunci sprijinul Londrei pentru integrarea Romaniei in structurile europene si euro-atlantice. A fost momentul in care tara noastra a obtinut sanse reale de aderare la NATO si UE, dupa o perioada indelungata de retineri exprimate la nivel diplomatic de catre Regatul Unit.

„Inca este prea devreme sa spunem care este efectul revolutiei din 1989 si as putea da ca exemplu aici revolutia franceza care a avut un efect pe termen lung. Mi se pare un lucru foarte bun ca Romania a reusit aderarea la NATO si UE si acest lucru l-am sustinut si de-a lungul mandatului meu. Romania avea la un moment dat o contributie mai mare la luptele din Afganistan decat anumite state membre NATO. Discursul lui Tony Blair in fata Parlamentului a fost startul procesului de integrare in Uniunea Europeana a Romaniei. Treaba este doar pe jumatate terminata, deoarece reformele trebuie sa continue pentru ca Romania sa isi poata consolida planurile de viitor. imi amintesc ca in 1999, inainte sa vin in Romania, tara era tot intr-o criza si oamenii pareau traumatizati inca de revolutie. Cand mi s-a spus ca am fost un ambasador pentru Romania la acelasi nivel ca si un ambasador in Romania am luat acest lucru ca pe un compliment”, a sustinut Richard Ralph.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!