Momentul propice renunțării la țigări!

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 6 februarie 2015

Începutul de an este întotdeauna momentul în care se fac promisiuni, se iau decizii. Multe persoane se hotărăsc, spre exemplu, să se lase de fumat. Cercetătorii spun însă că, cel puțin în cazul femeilor, succesul acestei rezoluții nu ține de începutul anului, ci de… menstruație.

O cercetare recentă a specialiștilor de la Universitatea din Montreal arată că femeilor le este mai dificil să renunțe la fumat decât bărbaților și tocmai etapele menstruației sunt de vină. Astfel, cercetătorii au descoperit că momentul ideal în care femeile pot cel mai ușor să renunțe la țigări este chiar înainte de ciclul menstrual.

„Dorința necontrolată de a fuma este mai mare în perioada ovulației, care începe odată cu menstruația”, susține profesorul Adrianna Mendrek, coordonatorul studiului. Și asta întrucât scăderea nivelului de estrogen și progesteron acutizează starea de sevraj asociată cu renunțarea la fumat și crește activitatea neuronală asociată cu poftele.

Rezultatele cercetării ar putea ajuta la un tratament mai eficient al dependenței de tutun, ținând cont și de mecanismele neurobiologice ale fumătorilor.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!