Mondialele, cu cei mici

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 2 octombrie 2014

552 larisa iordacheGimnastica românească merge la Campionatele Mondiale de la Nanning (China) cu una din cele mai tinere echipe feminine din istorie. Noii antrenori ai lotului fetelor, Lucian Sandu, Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, pleacă spre Asia cu o sportivă de top, Larisa Iordache, şi o grupă de grădiniţă. Chiar dacă toate celelalte şase fete au atins vârsta senioratului, lipsa lor de experienţă le trimite în sectorul „speranţe”. Trei dintre ele au participat la Campionatele Europene de senioare de anul acesta, Andreea Munteanu, Silvia Zarzu şi Ştefania Stănilă, iar celelalte trei, Paula Tudorache, Anamaria Ocolişan şi Ioana Nicoară, sunt debutante. Media de vârstă a echipei ajunge, astfel, la 16,6 ani.

Aflat la primul său Campionat Mondial de senioare în postură de antrenor de lot, Cristian Moldovan crede că speranţele de medalie pot veni doar din partea Larisei Iordache. Sportiva de la CS Dinamo a fost singura medaliată a României la ultima ediţie a CM. „Larisa este într-o formă foarte bună. A demonstrat acest lucru şi când am avut o verificare în cadrul lotului. Ea are experienţă şi exerciţii valoroase, iar dacă va reedita evoluţiile din ultimul timp, cu un total de 59 de puncte la cele patru aparate, atunci poate urca pe podium la individual compus. La celelalte gimnaste, putem vorbi despre acumulare de experienţă”, spune Cristian Moldovan. Întrebat dacă simte vreo presiune asupra sa, tehnicianul de la Dinamo a spus: „Eu, de genul meu, sunt optimist la concursuri. Este un Campionat Mondial de tranziţie, o primă etapă de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Nu simt nicio presiune”, a concluzionat el.

Primele 24 de echipe de la Nanning se vor califica la ediţia mondială de anul viitor, de la Glasgow, de unde primele opt clasate vor obţine biletele pentru Rio (locurile 9-16 vor participa la un turneu de calificare separat, în 2016, pentru ultimele locuri-cotă).

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!