Monica Iacob Ridzi, 5 ani de închisoare cu executare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 februarie 2015

Monica Iacob Ridzi, fost ministru al tineretului și sportului în guvernul Boc, a fost condamnată, luni, la cinci ani de închisoare, pedeapsa fiind cu executare. Ridzi este acuzată de abuz în serviciu în dosarul privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Națională a Tineretului. De asemenea, fostul consilier în minister Daniela Popa a primit doi ani de închisoare cu suspendare. Verdictul completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție este definitiv și irevocabil.

Într-o intervenție telefonică la postul B1TV, avocatul Cristian Ene a declarat că Monica Iacob Ridzi se va consulta cu avocații în legătură cu demersurile pe care le va face în privința stării ei de sănătate, dar a precizat că „dacă s-au depus documente medicale la dosarul cauzei, Înalta Curte a luat în considerare acest aspect astăzi, când au respins apelul”. Avocatul a mai spus că fostul ministru mai are la dispoziție două căi extraordinare de atac: contestație în anulare și o posibilă revizuire. „În cazul în care situația medicală e atât de grea încât să nu poată continua executarea pedepsei, poate face cerere de întrerupere a pedepsei până când petenta va fi capabilă din punct de vedere medical să continue executarea ei”, a mai declarat Cristian Ene.

Cu o zi înainte de a afla decizia finală în dosar, Ridzi a postat pe blog un comentariu în care vorbește despre bunicii deportați în Uniunea Sovietică, despre moartea tatălui dintr-o culpă medicală și despre boala ei, explicând că trăiește într-un simplu apartament alături de soț și de copii.

„Și ne-am implicat mai mult în politică și eu, și el în speranța că vom putea schimba ceva în bine în această țară, mi-am dorit să nu mai moară oameni nevinovați prin spitale și să dăm o șansă Văii Jiului. Am crezut că toți sunt corecți și cu frică de Dumnezeu, ca mine. Am fost naivă, recunosc. Am plătit politic și personal pentru naivitatea mea de a fi crezut prea mult în oameni. Am înțeles prețul pe care credulitatea mea l-a impus într-o lume mai mult mercantilă și mai puțin cu suflet”, a scris fostul ministru al sportului.

Ridzi este acuzată de procurori că ar fi acordat contracte fără licitații la manifestările de Ziua Tineretului din 2009. În acest dosar, Ridzi a primit deja o condamnare de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Un complet de 3 judecători a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi, în ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare cu executare. Judecătorii ICCJ au găsit-o vinovată pentru toate capetele de acuzare, ea primind patru condamnări la închisoare cu executare, de cinci ani, de patru ani, de trei ani și un an și jumătate, urmând să execute cea mai grea dintre aceste condamnări.

Monica Iacob Ridzi era acuzată de procurorii DNA că ar fi folosit resursele financiare ale Ministerului Tineretului și Sportului pentru o campanie de imagine în interes propriu, dar și pentru a cumpăra ilegal produse electronice în valoare de circa 100.000 de lei. Procurorii au susținut că Monica Iacob Ridzi a atribuit ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs de Ridzi în acest dosar se ridică la 2,7 milioane de lei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!