Monica Iacob Ridzi: 5 ani inchisoare cu executare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 februarie 2014

Monica Iacob RidziInalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul de abuz in serviciu si coruptie in legatura cu contractele acordate fara licitatii la manifestarile de Ziua Tineretului din 2009.
Judecatorii ICCJ au gasit-o vinovata pentru toate capetele de acuzare, ea primind patru condamnari la inchisoare cu executare, de 5 ani, de 4 ani, de 3 ani si un an si jumatate, ea urmand sa execute cea mai grea dintre aceste condamnari. Decizia este in prima instanta, ea putand fi atacata cu recurs.

Monica Iacob Ridzi era acuzata de procurorii DNA ca ar fi folosit resursele financiare ale Ministerului Tineretului si Sportului pentru o campanie de imagine in interes propriu, dar si pentru a cumpara ilegal produse electronice in valoare de circa 100.000 de lei. Procurorii au sustinut ca Monica Iacob Ridzi a atribuit ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs de Ridzi in acest dosar se ridica la 2,7 milioane de lei. Audierile in cazul Monicai Iacob Ridzi au inceput in luna februarie 2012.

In acest dosar au mai fost trimisi in judecata mai multi angajati din Ministerul Tineretului si Sportului – Ioana Elena Varsta, consilier personal al Monicai Ridzi si administrator al SC Red Apple Communication SRL, Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane, si Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne.

Mai sunt acuzati Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate, Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate, Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret, Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne, Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata si Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la aceeasi societate, si Marius Cristian Negrea, asociat si administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.
In acest moment, Monica Iacob Ridzi este deputat din partea PPDD.

Sotia ministrului finantelor, urmarita penal

Sotia ministrului de finante, Daniel Chitoiu, este urmarita penal, aceasta fiind suspectata ca este implicata in dosarul Autoritatii de Supraveghere Financiara. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) o acuza pe Elena Laura Chitoiu de abuz in serviciu contra intereselor publice, se arata intr-un comunicat al institutiei. in dosarul in care ar fi implicata sotia lui Daniel Chitoiu au fost audiate mai multe persoane, marti dimineata, la sediul DNA, dupa o serie de perchezitii. Acestea sunt acuzate de fraude majore in domeniul asigurarilor.

Procurorii au inceput marti urmarirea penala fata de Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data savarsirii faptelor. Ei o acuza pe aceasta de „infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se precizeaza ca „exista date si indicii temeinice” potrivit carora Elena Chitoiu ar fi ajutat in mod ilegal o anumita persoana sa ocupe o functie de conducere. Acest lucru s-a intamplat in perioada 10-16 iunie 2013, cand Chitoiu, la cererea unui angajat ASF (reprezentand interesele unei firme de asigurari), a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari. Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor Elenei Chitoiu, interviul a fost devansat pentru data de 19 iunie 2013.

„Pentru a se asigura ca functia de director general va fi ocupata de o anumita persoana care ii fusese indicata, Chitoiu Laura Elena a modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al societatii de asigurari”, se arata in rezolutia intocmita de procurorii anticoruptie.

Astfel, Elena Chitoiu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu si a daunat Autoritatii de Supraveghere Financiare, „institutie care este reglementata sa vegheze asupra indeplinirii conditiilor legale de functionare de catre societatile de asigurari de pe teritoriul Romaniei, in vederea asigurarii stabilitatii pietei de asigurari”, se mai arata in documentul DNA.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!