Monica Iacob Ridzi cere pedeapsa cu moartea pentru deținuții bolnavi

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 septembrie 2015

Monica Iacob Ridzi_1Într-o intervenție disperată, de neimaginat cu câțiva ani în urmă, fostul ministru al sportului și tineretului declara că pedeapsa cu moartea este mai bună decât detenția.

Ea adăuga, cu o ironie amară, că această pedeapsă ar trebui să fie legalizată „în special pentru cei cu infracțiuni economice, care nu reprezintă un pericol pentru societate”. Prin această precizare, ea sugerează că există o anomalie uriașă în justiția românească, atâta vreme cât pedepsele sunt acordate fără vreo legătură cu gravitatea faptelor.

„În România s-a reintrodus pedeapsa cu moartea. Cer public legalizarea ei. Pentru toți deținuții bolnavi. În special pentru cei cu infracțiuni economice, care nu reprezintă pericol pentru societate și nu au antecedente penale, dar care au primit pedepse mai mari decât violatorii și criminalii recidiviști”, spune Ridzi.

Ea reactualizează, astfel, problema crimelor atroce care se petrec zilnic în România, față în față cu infracțiuni de natură financiară, care nu presupun un pericol social imediat, ci o anchetă mai elaborată. Lăsarea în libertate a criminalilor și violatorilor și arestarea oamenilor politici cu un uriaș tam-tam în presă nu reprezintă, consideră ea, adevărata justiție.

Declarația fostului ministru se bazează în special pe starea de boală a unor deținuți, stare ce nu este luată în considerare în mod serios pe timpul executării pedepsei. „De ce să mai cheltuie statul bani cu deținuții bolnavi, care au nevoie de tratamente, transport, spital, analize, investigații, regim alimentar etc., dacă sfârșitul, în funcție de cât rezistă fiecare, e același: moartea?”, scrie pe blog Monica Iacob Ridzi. Ea adaugă: „Deținuții bolnavi nu pot fi nici măcar reeducați, pentru că, bolnavi fiind, nu pot participa la activitățile socio-educative. Prin urmare, scopul pedepsei privative de libertate, anume reeducarea, nu poate fi atins. Deținuții bolnavi nu pot fi nici eliberați condiționat, mai repede, pentru că fiind inapți medical, nu pot munci, prin urmare nu pot obține nici zile câștig. Mai repede sunt eliberați din penitenciare criminalii și violatorii sănătoși, care muncesc”, își continuă Ridzi argumentația.

„Oare câți oameni trebuie să mai moară în penitenciarele din România ca să-și îndrepte cineva privirea și spre acest sistem?”, se întreabă Monica Iacob Ridzi, aflată într-o situație limită, dar constatând că, în alte țări ale UE, bolnavii sunt lăsați să își ispășească pedeapsa la domiciliu.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, pe 16 februarie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009. Ea este acuzată că a atribuit ilegal unor firme private contracte de prestări servicii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!