Monitorul Prețurilor, lansat în câteva luni

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 septembrie 2015

Consiliul Concurenței va lansa, până la sfârșitul acestui an, Monitorul Prețurilor, site-ul care va afișa prețurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coșul zilnic al populației.

„Vrem să creăm, preferabil cu cooperarea retailerilor, o platformă online, care va reprezenta un instrument de monitorizare a prețurilor, prin intermediul căreia clienții vor putea afla unde găsesc mai ieftin produsele de care sunt interesați. În acest fel, se va crea o presiune concurențială asupra magazinelor pentru a oferi prețuri din ce în ce mai bune”, a declarat pentru Mediafax președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

 

Marii comercianți, reticenți

Principala problemă cu care se confruntă autoritatea de concurență în acest caz este reticența marilor lanțuri de magazine de a se implica în proiect.

Reprezentanții acestora au susținut de mai multe ori că Monitorul Prețurilor este greu de realizat, având în vedere că modificările de preț pot apărea zilnic și chiar de mai multe ori pe zi. În prezent, marii retaileri dețin aproximativ 60% din piața de comerț din România.

„Retailerii consideră complicat să furnizeze prețurile produselor pe care le comercializează. În cele din urmă, după mai multe întâlniri și discuții cu reprezentanții fiecărui lanț de magazine, aceștia au fost de acord cu realizarea proiectului”, a explicat președintele Consiliului Concurenței.

„Transparența proiectului, faptul că se vor găsi într-un singur loc prețurile de la mai multe magazine și pot fi comparate, nu trezește entuziasm la nivelul tuturor. În ciuda acestui fapt, se pare că aceasta este tendința în toată lumea, nu numai la noi, și ca urmare, un asemenea instrument va apărea, indiferent dacă retailerilor le place sau nu”, a arătat Bogdan Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a precizat că dorește ca site-ul Monitorul Prețurilor să fie funcțional până la sfârșitul acestui an, dar că „nu este un lucru ușor de făcut”.

În urma deciziei Guvernului de a reduce, de la 1 iunie, TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, Consiliul Concurenței a început o acțiune de monitorizare a prețurilor înainte și după aplicarea acestei măsuri. Astfel, autoritatea de concurență a urmărit prețurile a 18 produse din aproximativ 600 de magazine din comerțul tradițional și nouă retaileri: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny, Profi.

„Potrivit analizei făcute în lunile mai și iunie, am observat că, în cazul comerțului modern, aproape întreaga reducere de TVA s-a transmis prețurilor alimentelor, acestea înregistrând o scădere de 12%. Acest fapt demonstrează că există o concurență puternică între marile lanțuri de magazine. În comerțul tradițional, însă, scăderea prețurilor a fost de 9% și e cumva logic, având în vedere că între ele concurența nu este foarte intensă, iar o altă cauză ar putea fi evaziunea mare din sector”, a menționat președintele Consiliului Concurenței.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!