Monturile, o problemă serioasă?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 18 septembrie 2014

monturi

Multă lume crede că montul reprezintă un os sau un cartilaj nou apărut. În realitate, monturile reprezintă proeminența capului metatarsian prin deplasarea sa medială către interiorul piciorului, iar halucele („degetul mare”) se deplasează către degetele vecine, pe care le împinge și le deformează progresiv.

Monturile nu ne pun sănătatea în pericol, însă dacă dor și ne fac mersul și încălțarea dificile este necesară intervenția chirurgicală. Potrivit medicilor, această deformare apare mai degrabă la femei decât la bărbați, pentru că ele au o anumită sensibilitate a ligamentelor.

 

Cauze

Cauzele acestei afecțiuni nu se cunosc, însă există câțiva factori favorizanți:

  • tipul constituţional al piciorului (raporturi particulare de lungime între oase) sau, mai rar, deformaţii de tip „picior plat” sau „picior scobit”;
  • laxitatea ligamentară tipic feminină și condiţionată hormonal explică preponderența net feminină (peste 95% din cazuri) și accelerarea evoluției la pubertate, sarcină și menopauză;
  • obezitatea, bolile inflamatorii de tip poliartrită reumatoidă sau unele boli congenitale;
  • unele traumatisme sau amputaţiile degetelor;
  • contrar celor afirmate până în prezent, încălțămintea nu produce „monturile”, ci doar agravează evoluția celor deja apărute.

Cel mai des durerea este minoră, provocată de către un pantof prea strâmt, dar în stadii evoluate poate fi permanentă și importantă, chiar nocturnă, jenând mersul și provocând scăderea calității vieții. Inevitabil, evoluția este către agravare, dar ritmul acesteia este lent, întinzându-se pe durata a zeci de ani. Apar durerile și bătăturile plantare (metatarsalgii), deformarea ireversibilă a degetelor în grifă, până la deformația finală de tip „triunghiular” al antepiciorului.

 

Remediile naturiste, fără efect 

Medicii susțin că mulți dintre pacienții cu monturi care le-au cerut ajutorul s-au orientat înainte spre leacurile băbești. Acestea nu au niciun rezultat. Așa că luați-vă gândul de la tinctură de iod, de tătăneasă, de rostopască sau varză, pentru că nu veți scăpa de monturi!

Tratamentul nechirurgical presupune igiena piciorului, încălțăminte confortabilă, în funcție de mărimea și forma piciorului, susținători plantari și unguente antiinflamatoare. Atenție, însă, la ortezele de corecție a monturilor, deoarece agravează problema. Deformația e una definitivă și orice încercare forțată de redresare crește presiunea și agravează monturile.

 

Mers normal după o zi de la operație

Atunci când tratamentul nechirurgical nu este suficient, trebuie să ne adresăm ortopedului, care nu doar că va tăia montul, ci va trata și cauza, realiniind degetul mare cu următorul deget. Medicii susțin că după o astfel de intervenție, pacientul poate merge normal, chiar de a doua zi, iar cicatricea este aproape invizibilă după un an. Dacă ambele picioare au monturi, nu se vor opera în același timp. Spitalizarea durează una-două zile.

 

Alegerea pantofilor, pentru a nu agrava monturile

Mers din ce în ce mai greoi, dureri dificil de suportat și un aspect inestetic al picioarelor. Acestea sunt principalele probleme pe care le creează monturile, în special femeilor (aproximativ 90% din cazuri sunt înregistrate în rândul sexului feminin). Ideea că încălțămintea favorizează apariția monturilor este greșită, spun medicii.

Adevărul este că încălțămintea agravează doar boala, mai ales dacă este strâmtă și cu tocuri înalte. De aceea este bine să eviți astfel de încălțări, precum și cele cu barete subțiri sau a celor care nu permit mobilitatea piciorului. Alege o încălțăminte comodă, adaptată mărimii și formei piciorului tău. O soluție ar putea fi încălțămintea la comandă. Dacă nu-ți permiți, iată niște sfaturi care te ajută să-ți alegi pantofii astfel încât să nu-ți agraveze monturile:

1. Pantofii din piele naturală sunt de preferat celor din piele sintetică, întrucât au o bună ventilație și nu favorizează transpirația.

2. Încălțămintea care exercită presiune asupra articulației degetului mare trebuie evitată.

3. Momentul optim pentru a cumpăra pantofi este seara, când picioarele sunt mai umflate.

4. Vârful pantofului trebuie să fie suficient de lat și de larg încât să permită degetelor să se miște.

În unele cazuri, medicul vă poate recomanda și purtarea unor suporturi pentru arcada plantară, așezate sub articulația degetului mare de la picior. Aceste suporturi, numite şi talonete, nu tratează monturile, dar reduc presiunea ­care se produce asupra degetului mare și, pe termen scurt, reduc durerea.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!