Monument dedicat unor legionari români, gata de demolare în Spania

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 20 octombrie 2015

Consiliul Local al Primăriei Majadahonda, Spania, a hotărât, la 29 septembrie, demolarea monumentului ridicat în memoria comandanților legionari Ionel Moța și Vasile Marin, relatează Hotnews.ro.

Potrivit articolelor apărute în presa spaniolă și a postărilor de pe site-ul primăriei, solicitarea demolării monumentului a fost făcută de către reprezentanții PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol), Somos Majadahonda (Suntem Majadahonda) și Izquierda Unida (Stânga Unită).

Reprezentanții locali ai Partidului Popular, aflat încă la guvernare, deși majoritari în componența Consiliului Local, au hotărât să se abțină de la votarea acestei moțiuni, motivând că votul este unul absurd din moment ce este vorba de o proprietate privată, adaugă Hotnews.ro.

În textul solicitării se cere demolarea monumentului în cel mai scurt timp posibil, cel târziu până la finele anului 2015. Totodată, se vorbește despre construirea unui alt monument sau despre amplasarea unei plăci comemorative închinate „păcii” într-un alt loc, mai scrie Hotnews.ro.

Monumentul se află într-o extremitate a orașului Majadahonda, în apropiere de Cimitirul Central. Este amplasat pe un teren privat. Din acest motiv, Primăria a declarat că va căuta metodele legale prin care să poată duce la îndeplinire hotărârea de demolare.

 

Legea Memoriei Istorice

În anul 2007, Spania a adoptat celebra Ley de la Memoria Historica (Legea Memoriei Istorice). Această lege prevede, printre altele, demolarea tuturor monumentelor și simbolurilor franchiste, excepție făcând doar acele monumente care au utilitate privată și care nu generează acte comemorative publice. Legea incriminează practic integral regimul generalului Francisco Franco, declarându-i eroi și victime numai pe comuniștii spanioli și pe cei care au luptat alături de aceștia.

În baza acestei legi s-au dărâmat ori demontat până acum aproape toate monumentele naționaliste ridicate în timpul regimului Franco. Așa au dispărut plăcile comemorative, statuile lui Franco, efigiile sale sau monumentul închinat lui Jose Antonio Primo de Riveira, adaugă sursa citată.

Propunerea recent votată la Majadahonda vine pe fundalul Ley de la Memoria Historica, argumentând faptul că monumentul Moța-Marin, deși se află pe teren privat, este de acces public și servește drept loc de pelerinaj și de comemorare anuală pentru naționaliștii români și spanioli.

Monumentul din Majadahonda a fost ridicat în 1970, în memoria lui Ionel Moța și Vasile Marin, comandanți legionari, căzuți în timpul războiului civil spaniol, la 13 ianuarie 1937, chiar pe locul tranșeei unde aceștia au fost uciși.

Terenul s-a aflat întotdeauna în proprietatea privată a unei asociații româno-hispane și a fost ridicat din fondurile acestei asociații, ceea ce va îngreuna mult aplicarea acestei hotărâri.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!