Mortalitatea prin cancer la sân în România: 36%!

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 decembrie 2015

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea de urgență a unui program național de screening pentru cancerul de sân, arătând că mortalitatea cauzată de boală este de 36%, peste media mondială, iar 83,7% dintre femeile din mediul rural nu au făcut niciodată un control preventiv.

Majoritatea femeilor depistate cu modificări ale sânilor în cadrul Campaniei „Nu am făcut destul” au peste 40 de ani, dar 30% au până-n 30 de ani, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, la încheierea ediției din 2015 a campaniei, desfășurate în perioada octombrie-decembrie, în șapte județe, respectiv: Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Călărași, Ialomița și Buzău.

Dintre femeile examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sânilor, scrie Mediafax.

„Dintre cele 1.025 de femei, 87 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce înseamnă un procent de 8,5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la controlul medical. Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt legate de prezența formațiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secreții mamelonare. Mai îngrijorător este faptul că 83,7% dintre femeile care au venit la control nu își făcuseră anterior niciun control medical al sânilor. Mai mult decât atât, 88% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau mamografie”, a mai spus Irimia.

În cadrul campaniei, în ultimii doi ani, au fost testate 2.027 de femei din 11 județe.

O pondere de 36% dintre româncele diagnosticate cu cancer la sân mor, media europeană fiind de 29%, iar cea mondială de 31%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!