„Mortgage” cu doar 5% avans

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la zi pe data 7 octombrie 2013

De la 1 ianuarie 2014, românii din Marea Britanie vor putea să-și cumpere locuință în regat printr-un împrumut bancar ce le va fi accesibil pentru doar 5% din costul clădirii. Un proiect controversat ce permite rezidenţilor din Marea Britanie să obţină credite ipotecare plătind un avans de doar 5% din valoarea unui imobil a fost lansat la sfârşitul lunii trecute. Anunţul a fost făcut chiar de premierul David Cameron în timpul conferinţei naţionale anuale a Partidului Conservator, care a avut loc în Manchester.

 

Garanții guvernamentale

Halifax, RBS şi Natwest, trei dintre cele mai importante instituţii bancare britanice, şi-au dat deja acceptul de a promova schema „Help to Buy”, iniţiată de guvern în sprijinul persoanelor care doresc să-şi cumpere o casă.

Actualul program Help to Buy dă oamenilor posibilitatea obţinerii unui credit ipotecar (mortgage) pentru achiziţionarea unei locuinţe în valoare de maxim 600.000 de lire sterline, în condiţiile plăţii unui avans de doar 5% din preţul imobilului. Condiţiile se aplică în cazul în care băncile solicită un avans de 20% din valoarea creditului, restul de 15% fiind garantat de guvernul britanic.

Aceasta este a doua fază a programului Help to Buy, după ce în prima etapă doritorii au putut beneficia, de asemenea, de credite ipotecare cu avans redus numai în cazul cumpărării unei construcţii noi.

Toți cei interesaţi de creditele Help to Buy pot depune aplicații în acest sens cu începere de la 7 octombrie. Împrumuturile vor fi acordate numai după data de 1 ianuarie 2014, conform BBC News.

„Ca prim-ministru, nu pot să rămân indiferent într-un moment în care oamenii nu își pot materializa intențiile de a avea propria lor casă. Fără astfel de măsuri, accesul la locuințe ar deveni un privilegiu exclusiv al persoanelor cu stare materială sau care provin din familii înstărite”, și-a motivate decizia David Cameron.

 

Sub amenințarea crizei…

Proiectul Help to Buy a fost contestat de unii analiști, care au susținut că acordarea de facilități pentru obținerea de mortgage cu avans redus va genera o nouă criză a pieței imobiliare. Chiar și liberal-democratul Vince Cable, ministrul afacerilor în cabinetul Cameron, s-a opus acestor măsuri, susținând că ele vor duce la creșterea incontrolabilă a prețurilor pe piața imobiliară.

Prețul caselor a crescut, într-adevăr, în ultimele luni, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 6 ani, susțin observatorii evoluțiilor de pe piața imobiliară britanică. Ascensiunea valorii locuințelor s-a manifestat cu precădere în Londra și în zona de sud-est a Angliei, unde cererea este mult mai mare decât în restul țării.

„Graba cu care guvernul a anunțat decizia de a acorda facilități pentru cumpărarea de locuințe prin credit ipotecar pare puțin iresponsabilă, dacă ținem cont de avertismentele analiștilor cu privire la efectele pe care aceste măsuri le pot provoca pe piața imobiliară”, a susținut Adam Marshall, reprezentantul Camerei Britanice de Comerț, citat de BBC News.

Cea mai potrivită soluție pentru a evita o nouă criză pe piața imobiliară ar fi construcția de locuințe, a reproșat și Ed Balls, unul dintre liderii opoziției parlamentare laburiste. „Dacă nu se iau măsuri imediate pentru intensificarea construcției de locuințe, prețurile de pe piața imobiliară vor crește mult, făcând din ce în ce mai dificil accesul oamenilor la propria casă”, a spus acesta.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!