„Mortgage-urile ieftine” în pericol…

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 26 mai 2014

Programul guvernamental „Help to Buy” prin care se acordă credite ipotecare (mortgage) pentru cumpărarea de locuințe în Marea Britanie, pe baza plății unui avans de doar 5% din valoarea imobilului este tot mai criticat și riscă să fie suspendat după mai puțin de un an de când a fost lansat.

Inițiativa, gândită în sprijinul tinerilor și a familiilor care doresc să își achiziționeze „prima casă” este contestată deopotrivă de economiști, analiști ai pieței imobiliare și politicieni, rezultă din articolele de specialitate apărute în paginile publicațiilor britanice la mijlocul lunii mai.

 

Avertismente de la Banca Angliei

Stabilitatea încă fragilă a economiei britanice este puternic amenințată de o nouă potențială criză a pieței imobiliare din Regatul Unit, a avertizat în 18 mai Mark Carney, Guvernatorul Băncii Angliei. El a declarat într-un interviu difuzat pe postul TV Sky News că instituția pe care o conduce monitorizează atent evoluția prețurilor de vânzare a locuințelor și, implicit, volumul creditelor ipotecare acordate de către creditori. Cele două componente pot oricând destabiliza întreaga economie națională a Regatului Unit, crede canadianul care conduce în prezent Banca Națională a Marii Britanii.

Principala problemă o constituie cererea mare existentă pe piața mobiliară în raport cu oferta extrem de redusă datorată numărului mic de locuințe disponibile puse în vânzare. Iar Banca Angliei nu poate face nimic pentru a schimba această stare de fapt, a explicat Carney.

„Activitatea de construcții de locuințe este insuficientă în această țară. Dacă am compara situația de aici cu cea din Canada de pildă, acolo se construiesc anual de două ori mai multe case decât în Regatul Unit, deși numărul locuitorilor Canadei este doar jumătate din populația Marii Britanii”, a spus guvernatorul pe parcursul interviului televizat.

Banca Angliei poate cel mult să verifice capacitatea băncilor de a acorda credite și condițiile în care se dau aceste împrumuturi, conform declarațiilor lui Mark Carney.

 

Cameron intervine

Programul Help to Buy, prin care tot mai multe persoane sunt încurajate să solicite un „mortgage” în condiții avantajoase în vederea cumpărării de locuințe, este principalul factor de instabilitate la care a făcut referire Guvernatorul Băncii Angliei în interviul televizat de pe Sky News, susțin criticii actualului guvern.

„Vom lua măsurile care se impun de îndată ce Mark Carney ne va sugera acest lucru”, s-a apărat Primul-ministru David Cameron, în momentul în care a fost confruntat cu declarațiile guvernatorului băncii naționale. „Dar, vă reamintesc că acesta a recunoscut că Programul Help to Buy este orientat strict către o anumită categorie de cumpărători și că în acest fel zeci de mii de persoane au reușit să aibă acces la credite ipotecare, putându-și cumpăra propriile spații de locuit”, a adăugat premierul. 

 

Promisiunile ministrului

„În 2010, când acest guvern a venit la putere, am moștenit o piață imobiliară distrusă, pe care am făcut eforturi să o revigorăm”, a intervenit în dispută și Kris Hopkins, ministrul locuințelor din actuala guvernare. Acesta a precizat că în ultimii patru ani au fost construite 170.000 de noi locuințe.

„Programul Help to Buy este de un real sprijin pentru cei care își doresc să achiziționeze o casă. În acest mod stimulăm cererea, fapt care va duce în final la creșterea activității de construcție de locuințe”, a insistat Hopkins.

Ultimele statistici arată că dinamica construcțiilor de locuințe a ajuns la nivelul la care acest sector se situa în 2007. Aproximativ 200.000 de autorizații de construcție pentru case noi au fost eliberate în 2013 de către consiliile locale de pe întreg teritoriul Regatului Unit, conform BBC News.

„Toate acestea reprezintă dovezi cât se poate de clare că planurile de redresare demarate de actualul guvern vor avea rezultate pe termen lung”, a mai apreciat ministrul locuințelor Kris Hopkins.

 

Prețul locuințelor

Prețurile locuințelor au crescut în medie cu 8% la nivelul întregii Marii Britanii, în intervalul martie 2013 – martie 2014, conform celor mai recente date oficiale comunicate de Oficiul Național de Statistică și date publicității de BBC.

Rapoartele ONS subliniază însă că evoluția crescătoare a valorii de cumpărare a unei case este mult diferită în capitala Regatului Unit comparativ cu restul țării. Astfel, prețul mediu la care poate fi cumpărată o locuință în Londra a ajuns să fie cu 17% mai ridicat în prezent, față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, creșterea a fost de doar 4,7% în ultimele 12 luni, pe piața imobiliară din sud-estul Angliei. În Irlanda de Nord, casele s-au scumpit cu doar 0,3% în decursul unui an, iar în Scoția diferența de preț a fost mai mare cu 0,8%.

——————————————

Programul Help to Buy

 

Programul guvernamental „Help to Buy” a fost lansat pentru a stimula acordarea de credite pentru cumpărarea de locuințe, în condițiile în care solicitantul împrumutului plătește în avans doar 5% din valoarea imobilului ce urmează a fi achiziționat. Restul de 15% din valoarea avansului solicitat de bănci pentru acordarea creditului este garantat de statul britanic.

Actualul program Help to Buy” a fost demarat la 1 ianuarie și dă oamenilor posibilitatea obţinerii unui credit ipotecar pentru achiziţionarea unui locuinţe în valoare de maxim 600.000 de lire sterline. Aceasta este a doua fază a programului, după ce în prima etapă doritorii au putut beneficia de asemenea de credite ipotecare cu avans redus numai în cazul cumpărării unei construcţii noi.

——————————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!