„Moscova nu va ezita să profite de poziția dificilă a României”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 6 martie 2015

Patrick Basham, director al Democracy Institute din Washington, crede că România nu are de ce să se teamă de Rusia deocamdată, însă trebuie să aibă grijă ca economia să crească și politica să fie curățată de corupție, dacă dorește să nu aibă vulnerabilități pe care le poate exploata Moscova.

Într-un interviu acordat ziare.com, Basham spune că Ucraina a fost pierdută din momentul în care Occidentul nu a reușit să ademenească regimul lui Viktor Ianukovici de partea sa și că, oricât și-ar dori să păstreze țara unită, Rusia este mai dispusă să lupte pentru influență în această regiune.

„Occidentul și-a spulberat șansa de a păstra Ucraina intactă când nu a reușit să ademenească anteriorul guvern, pro-rus, să ne devină aliat economic. În schimb, Rusia a ademenit Kievul să devină aliatul economic al Moscovei. În acel moment, zarurile au fost aruncate: conflictul intern a devenit de neevitat și o formă de separare, indiferent cât de regretabilă, a fost inevitabilă”, a spus Basham.

Acesta crede că Ucraina nu ar trebui să primească arme din partea Occidentului pentru că, în acest conflict dintre Vest și Rusia, națiunile occidentale nu sunt pregătite să facă ce este necesar pentru a elimina influența rusească din această țară. „Ideea de bază este că, oricât de mult ne-ar păsa, aici, în Vest, de viitorul Ucrainei, nu ne pasă atât de mult ca rușilor. Dintr-o întreagă gamă de motive istorice, culturale, lingvistice, economice și militare, rușii sunt pregătiți să facă mai mult și să cheltuiască mai mult și să își asume mai multe riscuri, în această regiune. În consecință, în cele din urmă vor învinge.”

Întrebat ce dorește Rusia, directorul Democracy Institute din Washington a spus că „răspunsul foarte scurt este că Occidentul nu poate înțelege ce vor Putin și rușii, pentru că Occidentul nu înțelege lecțiile (dintr-o perspectivă rusească) din istoria politică a secolului XX; sfârșitul Războiului Rece; președinția lui Elțin și disconfortul Americii în poziția de superputere a lumii.”

 

România, o țintă a Rusiei?

Întrebat dacă România poate fi în viitor o țintă a Rusiei, Patrick Basham a declarat că  nu poate fi în acest moment o țintă a Rusiei pentru că nu este Moldova. „Dar, dacă se ivește ocazia, Rusia va încerca să-și exercite cât de multă influență posibil asupra evenimentelor de la București. România nu ar trebui să se simtă amenințată; în loc de asta, ar trebui să fie nervoasă cu privire la actuala sa poziție. Dacă economia românească nu crește și dacă sistemul politic nu este curățat în 1mod adecvat, țara se va slăbi din interior. Dacă acest scenariu are loc, Moscova nu va ezita să profite de poziția dificilă a României”, a conchis acesta.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!