Mossack Fonseca folosită și de servicii secrete

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 aprilie 2016

Agenți secreți din mai multe țări, inclusiv intermediari ai CIA, au recurs la serviciile firmei panameze Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului Panama Papers, pentru a-și ascunde activitățile. „Agenți secreți și informatorii lor au utilizat în mare măsură serviciile firmei din Panama”, a relatat marți cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citat de AFP. Potrivit Suddeutsche, „agenții au deschis societăți fictive pentru a-și ascunde acțiunile… Printre aceștia se numără de asemenea intermediari apropiați CIA”, Agenția Centrală de Informații din Statele Unite. În „clientela” Mossack Fonseca figurează de asemenea „unii actori” care s-au ocupat de vânzări secrete de arme către Iran în anii 1980 (afacerea numită „Iran-Contra”), un scandal implicând vânzări secrete de arme americane Teheranului având ca scop eliberarea de ostatici americani din Liban și a ajuta financiar „Contras” din Nicaragua, a afirmat ziarul.

Panama Papers mai arată că chiar „actuali sau foști înalți responsabili ai serviciilor secrete din cel puțin trei țări… Arabia Saudită, Columbia și Ruanda” figurează printre clienții cabinetului de avocatură din Panama, mai scrie Suddeutsche. Printre ei, șeicul Kamal Adham, fostul șef al informațiilor saudite decedat în 1999 și care „în anii ’70” era văzut ca „unul dintre principalii interlocutori ai CIA” în Orientul Mijlociu, mai afirmă cotidianul din Munchen.

Al doilea cotidian din Germania în ceea ce privește vânzările, Suddeutsche Zeitung a primit de la un informator anonim peste 11 milioane de documente provenind de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca și care scot la iveală secretele financiare ale celor bogați și puternici din întreaga lume, amintește France Presse. Cotidianul liberal de stânga a partajat această bogăție de informații cu Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care regrupează zeci de organisme în lume.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!