Moțiune în Camera Comunelor pentru ambasadorul Jinga

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 21 iulie 2015

Londra_Ion Jinga6

O moțiune special introdusă de un parlamentar britanic în Camera Comunelor remarcă activitatea desfășurată de dr. Ion Jinga ca ambasador al României la Londra.

Aceasta a fost lansată în 13 iulie de parlamentarul laburist Keith Vaz, președintele Comisiei de afaceri interne din Camera inferioară a legislativului britanic. Demersul lui Vaz a avut loc în ultimele zile petrecute de Ion Jinga ca șef al diplomației românești în metropola de pe Tamisa, înainte de preluarea noului său mandat de reprezentant permanent al României la Oficiul Organizației Națiunilor Unite (ONU) de la New York. Procedura de depunere a unei astfel de moțiuni numite Early Day Motions (EDM) este utilizată de aleșii din Westminster Palace pentru a atrage atenția asupra unor evenimente de excepție sau a unor subiecte de interes.

„La 13 iulie 2015, în Camera Comunelor din parlamentul britanic a fost depusă o moțiune (Early Day Motion) prin care este salutată în termeni laudativi activitatea ambasadorului României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, dr. Ion Jinga, în contextul încheierii misiunii acestuia la Londra”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Ambasadei României din Marea Britanie. Moțiunea remarcă „contribuția semnificativă” a ambasadorului român la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, subliniază „eficiența și priceperea cu care și-a reprezentat țara și comunitatea românească din Marea Britanie” și notează „performanțele diplomatice și intelectuale impresionante ale acestuia”.

Depunerea unei moțiuni care să elogieze activitatea unui diplomat străin constituie un eveniment rar în parlamentul britanic. Este pentru prima dată când o astfel de onoare este acordată unui ambasador român.

Textul integral al moțiunii EDM poate fi consultat accesând link-ul http://www.parliament.uk/edm/2015-16/291. Acesta mai era susținut în dimineața de 15 iulie de alți trei parlamentari britanici și anume: Alan Meale și Sharma Virendra, din partea Partidului Laburist, respectiv Jim Shannon, reprezentant în Camera Comunelor al Partidului Unionist Democrat din Irlanda de Nord.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!