Motiv de concediere şi, posibil, puşcărie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 3 iunie 2016

uk-azil-de-batrani

„De ce am rămas fără job!” se intitula reportajul din ediţia trecută Diaspora Românească şi prezenta poveştile câtorva români din UK care s-au trezit că-şi pierd locul de muncă, din motive uneori de-a dreptul ridicole. Zilele trecute, povestea soţilor români care s-ar fi purtat deplasat cu o bătrânică de la un azil de bătrâni din Lancashire a apărut în ziarele britanice, tonul fiind unul de şoc şi groază. Cei doi susţin că sunt nevinovaţi, dar judecătorul îi contrazice.

Anul trecut, soţii Cosmin (37 de ani) şi Ana (40 de ani), din Blackpool, aveau deja două luni de când erau angajaţi la azilul de bătrâni Alistre Lodge din Lytham St Annes, Lancashire. Soţii, veniţi din Constanţa, erau mulţumiţi că lucrează împreună în acelaşi loc, însă ce i-au făcut cei doi doamnei Brenda Lea, o bătrână rezidentă în azil, de 88 de ani şi suferindă de demenţă, nu a putut fi trecut cu vederea. Într-o seară din iulie 2015, se pare că ar fi legat-o pe femeie cu un prosop, imobilizând-o în pat pentru ca ei să aibă o seară liniştită.

 

Bătrână fără apărare, imobilizată

Victima a fost găsită câteva ore mai târziu de un alt angajat, deshidratată, plină de sudoare şi în stare de şoc, astfel că a anunţat imediat autorităţile, scrie Daily Mail. În schimb, românii se declară nevinovaţi şi spun că au replicat practica cu prosopul pe care au văzut-o la un azil de bătrâni la care au mai lucrat, însă concedierea a venit instantaneu, iar acum sunt judecaţi de rele tratamente şi negliijenţă în serviciu.

În timpul procesului desfăşurat zilele trecute, unul dintre magistraţi nu şi-a ascuns revolta: „Ceea ce aţi făcut voi este mult prea bolnav… aşa cum aţi tratat-o şi aţi neglijat-o pe această femeie în vârstă.”

Cosmin Focşa a comentat şi el:

—————————————

„Nu este adevărat. (…) de ce nu există nici o declaraţie, de ce nici poliţia nu s-a obosit să ia o declaraţie, nu există nici o hârtie. Atunci, cum vine cineva în absenţa victimei, să spună că persoana respectivă a suferit ceva ?”

—————————————

La tribunal, Cosmin Focşa a declarat că sunt nevinovaţi şi a acuzat foştii colegi de serviciu cum că ar fi complotat împotriva lor pentru că erau geloşi din cauză că lui şi soţiei sale le fuseseră acordate ture de muncă împreună. De asemenea, a spus că s-au simţit discriminaţi pentru că sunt români.

 

Găsiţi vinovaţi

Judecătorii englezi au decis că soţii Focşa sunt vinovaţi de rele tratamente și neglijare în serviciu:

—————————————

„A fost o acţiune deliberată și cu totul nepotrivită. Pentru scopuri proprii, i-au limitat mişcările, pe o perioadă considerabilă de timp.”

—————————————

Sentinţa încă nu a fost pronunţată, însă Cosmin şi Ana Focşa riscă o amendă de câteva mii de lire sau chiar închisoarea.

Presa britanică a tratat pe larg actul de cruzime de care este acuzat cuplul, s-au folosit titluri şocante, spunând inclusiv că bătrâna „a fost înfăşurată ca o mumie egipteană”.

După eveniment, dreptul celor doi de a lucra la un azil de bătrâni în Marea Britanie a fost suspendat pe o perioadă de 18 luni. De altfel, Ana Focşa mai fusese suspendată la începutul anului trecut în urma unui alt incident.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!