Motive pentru care te doare stomacul

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 19 februarie 2016

durere stomac

Durerea abdominală este frecvent etichetată drept „durere de stomac”, deși doar 10% dintre durerile din această zonă au drept cauză o boală gastrică. Află motivele pentru care te doare în zona abdominală!

Cele mai frecvente cauze de durere abdominală:

Durerea cauzată de hiperaciditatea gastrică (esofagită, gastrită, ulcerul gastric sau duodenal)

Durerea este localizată în partea de sus a abdomenului, apare mai ales primăvara și toamna, poate fi declanșată de stres, condimente, alcool, crudități, dulciuri concentrate, mâncăruri tip fast food, alimente antiinflamatoare și este calmată de lapte sau medicamente care scad aciditatea gastrică. Endoscopia digestivă superioară poate preciza diagnosticul corect.

Colonul iritabil

Durerea este localizată în tot abdomenul, poate să apară în condiții de stres, este însoțită de zgomote intestinale, alternanță diaree – constipație, balonare, flatulență. Colonoscopia este explorarea indicată în cazul prezenței simptomelor menționate.

Dischinezia biliară

Durerea este localizată în dreapta sub coaste, apare de obicei la persoane supraponderale, poate să apară după consum de grăsimi de origine animală (smântână, untură, șuncă), dar și maioneză sau salată de vinete, poate să iradieze către umărul drept și să fie însoțită de gust amar, greață, vărsături și diaree. Ecografia abdominală poate fi utilă pentru diagnostic.

 

Litiaza biliară

Durerea are aceeași localizare ca în dischinezia biliară, de obicei este colicativă (apare și dispare relativ brusc), poate fi declanșată de consum de grăsimi și alcool, se poate însoți de greață, vărsături, febră și icter. Diagnosticul corect se pune dacă se face o ecografie abdominală.

 

Cancerul gastric

Durerea este localizată în capul pieptului, este prezentă cam tot timpul, se poate însoți de lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate și anemie. Pentru a afla diagnosticul, este necesară endoscopia digestivă superioară cu biopsie.

 

Cancerul de colon

Durerea poate fi localizată oriunde în abdomen, se poate însoți de diaree, uneori cu sânge, zgomote intestinale, balonare, scădere în greutate și anemie. Diagnosticul necesită efectuarea colonoscopiei cu biopsie.

 

Durerile de cauză ginecologică

Durerea este localizată în partea de jos a abdomenului în zona centrală sau în lateral, poate să fie însoțită de tulburări ale ciclului menstrual, scurgeri vaginale, uneori și de anemie. Pentru diagnosticul corect, un examen ginecologic este indispensabil.

 

Boli ale pancreasului (pancreatită, cancerul de pancreas)

Localizarea durerii este în partea centrală a abdomenului deasupra ombilicului, durerea este puternică și răspunde greu la tratamentul antialgic, apare de obicei la consumatorii de alcool, persoane obeze sau cu litiază biliară, se însoțește de diaree și scădere importantă în greutate. Pentru diagnostic este necesară determinarea enzimelor pancreatice și examenul computer tomografic.

 

Afecțiuni ale peretelui abdominal (eventrații, hernii)

Durerea apare în zona centrală a abdomenului sau jos în zonele laterale, poate să fie exacerbată de efortul fizic sau ridicarea de greutăți, uneori poate fi violentă și însoțită de vărsături, greață și oprirea tranzitului intestinal (în cazul apariției ocluziei intestinale). De obicei, simpla examinare medicală poate preciza diagnosticul corect.

 

Boli ale ficatului

Durerea hepatică este destul de rar întâlnită, apare în cancer, boli cardiace, boli însoțite de icter (de obicei, hepatita cronică și ciroza sunt nedureroase), durerea este localizată sub coaste în dreapta și poate să fie însoțită de scădere în greutate, edeme ale membrelor inferioare. Pentru diagnosticul corect este necesară efectuarea de teste hepatice și ecografie abdominală.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!