Motivele ascunse ale căderii părului

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 14 noiembrie 2014

hair loss4_1

Podoaba capilară feminină a fost dintotdeauna admirată de către bărbați. Nimic nu s-a schimbat din acest punct de vedere nici în zilele noastre de vreme ce femeile dau milioane de euro anual pentru produsele de îngrijire a părului. Și, probabil, unul dintre cele mai rele lucruri care i se pot întâmpla unei femei este să-și piardă cosițele de care este atât de mândră. Orice femeie, indiferent de vârstă și etnie, se poate confrunta cu căderea părului. Iată opt motive ciudate pentru care îți cade părul.

 

Sarcina

Sarcina poate fi o adevărată provocare pentru corpul unei femei și, odată cu dezvoltarea în burtică a bebelușului, mama se poate trezi că rămâne fără păr. În această perioadă, organismul femeii are ca sarcină principală asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea fătului. Iar nevoia mai mare de suplimente și nutrienți poate fi o provocare pentru un corp cu resurse limitate. Și cum părul nu este necesar supraviețuirii poate fi transformat ușor într-o victimă a acestui proces. Pentru a evita o asemenea problemă, doctorii recomandă gravidelor să ia vitamine regulat și să se asigure că sistemul lor imunitar funcționează corespunzător. Înainte, însă, de a lua orice supliment alimentar este bine ca o femeie într-o asemenea situație să ceară sfatul medicului care îi urmărește sarcina.

 

Dezechilibrul glandei tiroide

Poate că ești geloasă pe colega de birou care mănâncă o mulțime de dulciuri fără să pună pe ea un gram, însă acest metabolism rapid poate fi un pericol pentru foliculii părului. O supractivitate a glandei tiroide poate avea ca efect o producție prea mare de tiroxină, care accelerează semnificativ metabolismul organismului. Un astfel de proces consumă nutrienții extrem de rapid, iar corpul va fi stresat. Și, așa cum se întâmplă de obicei, organismul va lua nutrienții din zonele care nu pun supraviețuirea în pericol, precum părul care nu mai are vitamine și minerale necesare menținerii sănătății sale.

 

Moștenire genetică

Nu doar bărbații se pot confrunta cu apariția cheliei din cauze genetice, ci și femeile se pot confrunta cu asta. Mai mult, pierderea părului din această cauză nu apare doar la femeile în vârstă.

 

Tricotilomania

Ați auzit de femei care în anumite situații stresante spun că sunt la un pas să-și smulgă părul din cap? Ei bine, unele dintre urmașele Evei trec de la vorbe la fapte. Tricotilomania este o boală cronică care constă în impulsul irezistibil al persoanei respective de a-și smulge părul din anumite zone cu pilozitate ale corpului. Manifestările de acest gen apar, în special, la copii și adolescenți, dar nu este exclus să se manifeste și la vârste mai înaintate.

 

Dieta necorespunzătoare

Până la urmă, consumul exagerat de cartofi pai și dulciuri nu are ca efect doar îngroșarea siluetei. Privarea organismului de vitaminele și mineralele din alimentele sănătoase va duce și la chelire. Nutriționiștii recomandă o dietă bazată pe grăsimi sănătoase, probiotice, cereale integrale și o mulțime de legume proaspete. Suplimentele alimentare ar trebui luate doar în situația unei diete inadecvate.

 

Hairstyling

Strângerea părului în coadă de cal în păstrarea aceleiași coafuri pentru o perioadă mare de timp poate duce la apariția alopeciei, o afecțiune care afectează foliculii piloși plasați la nivelul scalpului. Evoluția alopeciei poate fi cronică, determinându-se, astfel, pierderea localizată sau completă a părului de la nivelul capului. Dacă te confrunți cu o astfel de situație, este obligatorie vizita la un specialist.

 

Traumă sau șoc

Recuperarea emoțională după un accident, ca de exemplu unul rutier, sau pierderea unei ființe dragi, poate fi cu adevărat dificilă, însă, uneori, astfel de evenimente au ca efect secundar inclusiv pierderea părului. De obicei, procesul are loc cam la două-trei luni după traumă.

 

Boli autoimune

În cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar atacă și distruge în mod eronat țesuturile și organele umane. Simptomele bolilor autoimune variază de la un individ la altul, fiecare afecțiune și manifestare fiind diferită. În unele cazuri de afecțiuni autoimune, bolnavii se confruntă și cu pierderea părului.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!