MRU, propunerea lui Iohannis la șefia SIE

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 26 iunie 2015

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri, pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Iohannis l-a nominalizat pentru funcția de director SIE pe Mihai-Răzvan Ungureanu. Conform prevederilor constituționale, Klaus Iohannis i-a înștiințat, printr-o scrisoare oficială, pe președinții celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens.

Anunțul Administrației Prezidențiale era așteptat după ce, marți seară, premierul interimar Gabriel Oprea a anunțat, într-o emisiune la Realitatea TV, că va sprijini propunerea pe care Iohannis o va face pentru șefia SIE.

„În probleme de securitate națională, așa cum am sprijinit propunerea domnului Klaus Iohannis în cazul Serviciului Român de Informații, îl voi sprijini pe domnul președinte Iohannis pe domeniul securității naționale unde intră și SIE. (…) Așa este corect”, a afirmat Oprea, la postul de televiziune citat.

 

MRU, prima reacție

Fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a comentat nominalizarea sa pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe, precizând că propunerea din partea președintelui Iohannis a venit miercuri și că „propunerea președintelui mă onorează”. 

„Au fost foarte multe proiecte pe care cu angajații SIE am reușit să le ducem la sfârșit. Credem că este nevoie de un SIE puternic și cu adevărat implicat în ce înseamnă azi asigurarea securității naționale într-un context tulburat”, a mai afirmat Ungureanu. Întrebat de când au existat discuții cu șeful statului privind revenirea la conducerea SIE, fostul prim-ministru a precizat: „Nominalizarea a venit astăzi (miercuri – n.r.), s-a formalizat.” „SIE a fost foarte bine condus și în absența unui director civil”, a subliniat fostul premier.

Acesta a adăugat că va exista o discuție în birourile permanente reunite ale Parlamentului, în comisia de profil (de control al SIE) și apoi rezultatul final îl dă votul parlamentarilor în plen.

Mihai Răzvan Ungureanu a mai deținut această funcție între anii 2007-2012. A demisionat pentru a fi numit prim-ministru al Guvernului României, având cel mai scurt mandat, între 9 februarie și 7 mai 2012. Anterior, fusese ministru de externe în perioada decembrie 2004 – martie 2007. În prezent, conducerea SIE este asigurată în interimat de generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, după ce Teodor Meleșcanu și-a dat demisia în data de 22 septembrie 2014, când și-a anunțat înscrierea în cursa electorală la alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

 

PSD nu-l vrea pe MRU

Social-democrații sunt furioși după anunțul Administrației Prezidențiale conform căruia Mihai Răzvan Ungureanu este propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru șefia SIE. Mai mulți lideri PSD s-au grăbit să anunțe că șeful statului a încălcat legea, propunerea nefiind făcută în cadrul CSAT, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, anunțând că acesta nu a fost consultat și că habar nu avea.

„Eu n-am auzit să fi fost o ședință a CSAT-ului. Eu am vorbit cu Ponta acum câteva minute și nu știa nimic, n-a fost consultat, deci, ca atare, noi nu o să îl votăm (pe MRU – n.r.)”, a spus Ilie Sârbu.

Și liderul Comisiei de control al SRI, social-democratul Daniel Savu, a anunțat că nu va vota niciodată „un om toxic” ca MRU la șefia SIE, opinând că această propunere este o răzbunare a lui Klaus Iohannis pentru că Victor Ponta a refuzat să își dea demisia de la Guvern.

„Sunt total nemulțumit de dezechilibrul pe care îl crează Iohannis, numește șefii serviciilor de la PNL. La SIE nu prea se fac numiri politice, vă amintesc că a fost Meleșcanu, care nu mai cocheta cu politica atunci când a fost numit. Mi se pare îngrijorător, e o revanșă a lui Iohannis pentru că Ponta nu și-a dat demisia. Eu sigur voi vota împotrivă. MRU e extrem de toxic pentru România și ca șef de guvern și ca șef al SIE. E o dorință a președintelui, «pohta ce a pohtit-o» de putere este extrem de mare”, le-a spus și Savu jurnaliștilor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!