Multe persoane ar putea rămâne fără permis!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Auto, Diaspora, Social pe data 26 iunie 2015

sofer apneePersoanele suspecte că au sindromul de apnee în somn (oprirea temporară a respirației) vor fi nevoite să obțină un aviz medical înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului auto, se arată într-un act normativ care a modificat recent Directiva europeană privind permisele de conducere.

„Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului”, scrie în documentul menționat, potrivit avocatnet.ro

Concret, avizul medical va confirma, în cazul prezenței sindromului, că persoana în cauză își controlează afecțiunea în mod corespunzător, respectă un tratament adecvat și prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, adaugă sursa citată.

Totodată, după ce permisul va fi obținut, persoanele care au sindromul de apnee moderată/severă în somn vor avea nevoie de examinări medicale periodice. În acest fel se va verifica dacă șoferii respectă tratamentul pe care-l urmează și dacă acesta trebuie continuat. Șoferii care au categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE vor face verificările la intervale de cel mult trei ani, iar cei care au categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E – la intervale de cel mult un an.

Directiva europeană care a introdus aceste noi prevederi trebuie transpusă de România în legislația autohtonă cel târziu până în ultima zi a anului 2015. 31 decembrie 2015 va fi, cel puțin teoretic, data de la care regulile se vor aplica în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Motivul pentru care a fost făcută această modificare este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul de apnee în somn, așa cum este precizat în respectivul act normativ.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!