Mulți și culți

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 8 ianuarie 2016

611 penescuIoan Niculae, George Copos sau Gigi Becali se numără printre condamnaţii celebri care s-au ocupat susţinut de scrierea de cărţi în penitenciar, dovadă multiplele titluri publicate, valorând fiecare o lună de detenţie în minus.

Titlurile lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de deţinuţi în perioada 2013 – 2015 au fost furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) Ministerului Justiţiei, care le-a dat publicităţii.

Cel mai bogat român în topul Forbes, Ioan Niculae, a scris de când e în închisoare cinci cărţi despre domeniul său de activitate: „Bioetanolul, combustibilul viitorului”, „Biodieselul motorina ecologică”, „Valorificarea energetică a biomasei”, „Orientări moderne în producţia vegetală”, „Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic”. Închis în aprilie 2015, Ioan Niculae elaborase cele cinci lucrări înainte de sfârşitul lunii august, având o medie de o carte scrisă la 29 de zile, ceea ce l-a făcut pe avocatul său să-l asemene cu Balzac.

Fostul finanţator al FC Argeş Cornel Penescu s-a aplecat asupra presei, el semnând „Managementul mass-media. Şedinţa de redacţie în presa locală”, „Jurnalismul de investigaţie şi particularităţile sale în presa locală”, „Presa online din Argeş-paşi timizi spre o presă modernă”, „Comunicarea în spaţiul public. Relaţia dintre jurnalişti şi specialişti în relaţiile publice” şi „Dinamica genurilor presei în jurnalismul românesc actual

Finanţatorul clubului Steaua Gigi Becali a scris în închisoare, unde a petrecut aproape 2 ani, cinci cărţi pe mai multe teme: „Muntele Atos, patria ortodoxiei”, „Steaua şi Becali”, „Becali şi politica. Începuturile”, „Iubirea milostivă şi mântuitoare”, „Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României”.

Fostul manager al clubului, Mihai Stoica, a publicat la rândul său patru lucrări, toate în domeniu: „Ultimii 11 ani. Participarea echipelor româneşti de club în competiţiile continentale 2004-2015”, „Competiţia”, „FIFA world cup – Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii” şi „Uefa Europa League. În căutarea identităţii”.

Tot patru lucrări de specialitate semnează şi Gheorghe Popescu, „Fotbal pentru viitori fotbalişti profesionişti”, „Consideraţii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel şcolar”, „Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară”, „Personalitatea sportivului, condiţie obligatorie pentru succesul în sport”.

Gheorghe Copos are şi el cinci lucrări din perioada de detenţie: „Alianţe matrimoniale în politica ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova”, faţă de care a fost formulată o plângere de plagiat, Universitatea din Bucureşti solicitând o analiză, „Turismul ca vector de interculturalitate”, „Franciza vs. management în industria hotelieră”, „Tăşnadul medieval” şi „Turismul european durabil şi provocările lui”.

Un alt om de fotbal condamnat în dosarul Transferurilor, Gheorghe Nețoiu, a scris în schimb numai despre agricultură: „Finanţarea agriculturii româneşti înainte şi după aderarea României la Uniunea Europeană”, „Evoluţia exploataţiilor agricole în România între riscuri şi performanţe economice”, „Economia agricolă a Olteniei – prezent şi viitor” şi „Performanţe economice în creşterea bovinelor şi ovinelor în România”.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!