Munca fără acte și victimele ei

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, E țeapă, Muncă, Poveşti româneşti pe data 11 mai 2015

uk_sofer tir1

Toți cei care acceptă să lucreze în Regatul Unit fără acte și forme legale se expun la potențiale pagube financiare irecuperabile și la alte probleme datorate nesiguranței locului de muncă. Aceasta este concluzia unui român care a petrecut în Marea Britanie doar șase luni, muncind ca șofer de tir. El și-a pierdut jobul pe neașteptate și fără „drept de apel”. Iar acum reclamă că ar avea de recuperat restanțe salariale de peste 3.000 de lire sterline.

„Mă numesc Andrei Dumitru. În perioada 1 septembrie 2014 – 14 martie 2015 am lucrat fără acte ca șofer”, își începe plângerea bărbatul originar din România. Prin intermediul unui e-mail trimis redacției Diaspora Românească. Acesta ne-a mai dezvăluit că a muncit pentru o companie de transport britanică din estul Londrei și că a fost „luat la goană” de proprietarul firmei fără a i se plăti drepturile salariale pe o lună și jumătate.

 

Racolat de patronul englez

Andrei Dumitru a ajuns să aibă un loc de muncă bine plătit în Regatul Unit mai ușor decât alți conaționali ai lui care susțin că fac eforturi considerabile pentru a ajunge salariați pe piața muncii britanice. „Sunt șofer cu experiență. Am ani vechime în domeniu, am școală și diplome inclusiv ca și conducător auto specializat pentru tehnica militară”, spune cu mândrie Andrei, care și înainte de a-și încerca norocul în Marea Britanie își făcea meseria ca șofer de camion în țara natală făcând curse internaționale de transport marfă.

„Eu am ajuns în Anglia ca șofer de tir și înainte de a începe să lucrez în această țară. Lucram pentru o firmă românească și aveam curse tot timpul încoace. Și de câte ori veneam, parcam la o companie din estul Londrei. Era o înțelegere între companii. Patronul meu român plătea chirie unui englez pentru ca toți șoferii angajați de el să poată parca tirurile pe spațiul englezului”, ne-a explicat Andrei. „Și tot parcând acolo, m-am cunoscut cu englezul respectiv, care avea și el companie de transporturi aici în Anglia. Eu nu știam engleză, dar vorbeam cu el prin intermediul concubinei lui, care era tot româncă”, continuă povestea șoferului de tir.

Englezul care deținea spațiul din estul Londrei unde parcau tirurile românești în trecere prin Marea Britanie obișnuia să „racoleze” șoferi români, mai spune Andrei. „A venit și la mine într-o zi și mi-a propus să muncesc pentru el. Mi s-a părut tentant. Mi-a oferit un salariu de 1.800 de lire plătite o dată pe lună”, mai spune acesta. Nu ar fi fost primul șofer de tir român care a renunțat la jobul său din România pentru a trece la patronul britanic. „Erau mai mulți șoferi care au procedat la fel, pentru că englezul tot timpul le propunea locuri de muncă la el celor care veneau și parcau acolo cu tirurile din România. Erau 12 băieți români care lucrau deja acolo. Și mulți dintre ei veneau tot de la firma românească unde lucrasem și eu”, ne lămurește bărbatul. Șoferii primeau și cazare din partea companiei din estul Londrei. „Dormeau în rulotele lui, pentru că avea în același spațiu mai multe rulote. Oricum, le foloseau doar când nu erau în curse.”

 

Bani să fie, actele ce mai contează…

Românul Andrei Dumitru a acceptat fără să stea prea mult pe gânduri jobul care i-a fost oferit în Marea Britanie, deși știa că nu va semna niciun document de angajare. „Mi-a spus de la început că nu semnăm acte, dar mi-a promis că o să îmi facă formele legale în 2-3 luni. Am acceptat jobul și am început să lucrez în 31 august anul trecut”, ne dezvăluie Andrei.

Noul său loc de muncă era unul solicitant. „Englezul avea contracte cu mai multe porturi. Iar noi, șoferii de tir, mergeam în port, descărcam marfa și apoi o duceam la destinație”, adaugă românul. El recunoaște că locul de muncă era unul solicitant. „Munceam de cele mai multe ori și sâmbăta. Iar de lucru aveam mult mai mult decât la un patron român. Trebuia să muncești tot timpul, chiar și când nu erai plecat în cursă. Nu aveai voie să stai și să te vadă șeful că nu faci nimic. Lucram și când aveam mașina parcată. Și, de multe ori, seara, după o zi plină de muncă, eram anunțați că trebuie să plecăm imediat în cursă”, mai spune Andrei.

Acesta recunoaște că a acceptat să muncească în aceste condiții și fără acte doar pentru bani. „Mi s-a părut salariul atractiv. Așa că nici nu am mai zis nimic de acte. Luam 1.800 de lire pe lună. În plus, mi s-a promis și concediul plătit. Adică aveam dreptul la 2-3 săptămâni libere după fiecare șase luni muncite. Puteam să plec în România sau oriunde altundeva. Mi s-a spus că firma îmi va cumpăra bilet de avion și îmi va mai plăti cu 800 de lire sterline perioada respectivă nelucrată”, precizează Andrei.

 

Bilet de avion spre România, fără întoarcere

Problemele românului Andrei Dumitru la locul său de muncă britanic au venit pe neașteptate, la aproximativ șase luni de când muncea ca șofer de tir pentru o firmă din estul Londrei.

„Am avut două mici accidente. Iar unul dintre ele a fost la începutul lunii martie din acest an. Am avut ghinion… Am frecat cu tirul un autoturism în trafic, dar nu a fost grav. Tirul meu nu a fost avariat prea tare, iar mașina pe care am lovit-o avea aripa îndoită”, povestește românul. Totuși, el spune că a continuat să lucreze cu camionul său încă o săptămână, până în 14 martie, ziua în care ar fi trebuit să își ia salariul pe luna februarie, în valoare de 1.800 de lire sterline. În loc de bani, acesta a primit un bilet de avion fără întoarcere spre România. Românul consideră decizia angajatorului său englez abuzivă și nejustificată. „Alți șoferi au avut accidente mai grave și nu au pățit nimic. Mie mi s-a spus că am produs pierderi firmei. Dar un astfel de accident este suportat de asigurări, nu trebuia să cheltuie niciun ban compania pentru care lucram”, insistă șoferul român. Acesta acuză ca suspect momentul în care i s-a cerut să plece. „Era exact în ziua când aveam de luat 1.800 de lire sterline pe luna februarie.” El s-a supus, totuși. „Era într-o duminică dimineața. M-am temut că voi ajunge în stradă. Așa că mi-am luat bagajul și am plecat”, povestește Andrei, referindu-se la modul nefericit în care s-a sfârșit experiența sa britanică.

 

În căutarea dreptății…

Șoferul de tir român Andrei care a lucrat șase luni în Anglia fără acte pretinde că are de recuperat 3.500 de lire sterline de la fostul său „angajator” britanic. „M-au dat afară exact în momentul în care trebuia să îmi plătească salariul integral pe luna februarie. Dar eu am muncit acolo până în 14 martie, deci ar mai fi o jumătate de lună neplătită. În plus, trecuseră șase luni și aveam dreptul, conform înțelegerii, la un concediu plătit cu încă 800 de lire sterline”, se justifică românul.

Andrei Dumitru ar vrea să apeleze la instanțele judecătorești pentru a i se face dreptate, dar nu știe cum să procedeze. „Aș vrea să îi dau în judecată; nu pentru bani, doar pentru că mă simt neîndreptățit și nu vreau să fiu luat de prost”, insistă bărbatul. Acesta spune că are și dovezi că a muncit permanent, timp de șase luni, pentru compania englezului. „Am cardul tahograf pe care îl au toți șoferii de tir, plus un card cu amprentă pe care îl foloseam de fiecare dată când intram în port”, precizează Andrei. El este conștient, însă, că nu poate dovedi condițiile înțelegerii sale cu fostul său patron, pentru că nu are acte. „Nu am semnat nicio hârtie. De câte ori ne dădea bani, ni-i dădea în mână. Și ne punea să semnăm într-o agendă”, își spune românul nemulțumirea. În plus, el susține că se teme să acționeze în instanță pentru a nu le face rău celorlalți șoferi români care muncesc în continuare pentru aceeași companie britanică.

Andrei Dumitru s-a întors în România și lucrează din nou ca șofer de tir la compania pe care a părăsit-o pentru a-și încerca norocul în Marea Britanie. „Fac din nou curse internaționale, dar am cerut să nu mă mai trimită în Anglia, ca să nu ajung să mă cert cu patronul englez”, mărturisește acesta.

 

 

Ghid de recuperare a restanțelor salariale neplătite

 

buzunar gol

Orice român căruia nu îi sunt respectate drepturile deținute legal pe piața muncii din Marea Britanie se poate adresa în limba română autorităților britanice pentru a semnala abuzul săvârșit. Reclamația trebuie făcută telefonic sau online prin intermediul serviciului guvernamental din cadrul HMRC (HM Revenue&Customs).

„Situaţiile de încălcare a legislaţiei muncii din Marea Britanie cu privire la plata salariului minim la nivel naţional, timpul de muncă, raporturile lucrătorilor cu agenţii de muncă temporară sau cu angajatorii din sectoarele reglementate (agricultură, silvicultură, procesarea alimentelor şi a băuturilor etc.) pot fi semnalate direct autorităţilor britanice competente, prin intermediul Liniei de asistență privind drepturile salariale şi de muncă (Pay and Work Rights Helpline)”, atrag atenția surse din cadrul Ambasadei României la Londra referitor la drepturile românilor din regat pe piața muncii britanice.

 

Unde facem reclamații?

Linia de asistență privind drepturile salariale și de muncă este gestionată de autoritatea fiscală HM Revenue&Customs (HMRC) și poate fi accesată fie telefonic (0800 917 2368 FREE), serviciu disponibil şi în limba română, de luni până vineri (8:00 am – 8:00 pm) și sâmbăta (9:00 am – 1:00 pm), fie online (www.gov.uk/pay-and-work-rights-helpline), pentru depunerea unei sesizări cu privire la încălcarea drepturilor la locul de muncă sau pentru a solicita informații cu privire la drepturile aplicabile la locul de muncă.  

Totodată, există posibilitatea de raportare a posibilelor suspiciuni de evaziune fiscală prin contactarea autorității fiscale HMRC, prin intermediul Liniei telefonice privind evaziunea fiscală: Tax Evasion Hotline – 0800 788 887 FREE, de luni până vineri (8:00 am – 6:00 pm) sau online la www.gov.uk/report-cash-in-hand-pay.

Lucrătorii care au fost concediați din cauza unei dispute la locul de muncă cu privire la neacordarea salariului minim la nivel național se pot adresa Tribunalului Muncii pentru contestarea deciziei de concediere („unfair dismissal”): www.gov.uk/dismissal/unfair-and-constructive-dismissal.

 

Etape care trebuie parcurse în cazul unei dispute la locul de muncă

Disputele la locul de muncă privind neacordarea salariului minim la nivel naţional se soluţionează prin parcurgerea următoarelor etape:

 • încercarea de soluționare a conflictului pe cale amiabilă, prin discuții informale cu angajatorul;
 • solicitarea în scris a dovezii plății drepturilor salariale („payment records”);
 • în situația în care angajatorul refuză plata, lucrătorul poate contacta autoritatea fiscală HMRC, prin intermediul Liniei de asistenţă privind drepturile salariale și de muncă (Pay and Work Rights Helpline);
 • în cazul în care HMRC constată că angajatorul nu a plătit lucrătorului sumele datorate, va trimite o notificare de recuperare a datoriilor, împreună cu o penalizare pentru neplata salariului minim;
 • HMRC poate să acționeze angajatorul în instanță, în numele lucrătorului, în situaţia în care angajatorul refuză să-i plătească acestuia drepturile salariale cuvenite;
 • lucrătorul se poate adresa în nume propriu Tribunalului Muncii, conform procedurii disponibile pe site-ul web al Guvernului: uk/employment-tribunals/taking-a-case-to-an-employment-tribunal.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Munca fără acte și victimele ei”

 1. adrian popa Spune:

  sunt si eu intr-o situatie asemanatoare,motiv pentru care am urmarit cu deosebit interes acest articol.Voi incerca sa discut prima data cu patronul si daca nu se rezolva nimik voi actiona in consecinta.Lucrez cam 12-13 ore ful-time (2 zile 45 lire la zi) si 8-9 ore part-tyme (3 zile 25 lire la zi)

 2. laurentiu pandelescu Spune:

  sunt in aceeasi situatie si multumesc pentru informatii deja am parcurs primul pas sa il intreb o data pe saptamina frumos si deceent de banii mei 2080 lire ne platite de un ,,domn,, irlandez situatia este diperata pentru mine deoarece de circa 3 saptamini dorm pe la biserici am lucrat ca sudor si nu numai in constructii am reusit sa obtin din partea arhitectului o recomandare deci sunt un om ce doreste sa munceasca cinstit si sa fie platittelefonul este 07341118123

 3. laurentiu pandelescu Spune:

  locuiesc in zona hammersmith

Spune-ti si tu parerea!