Munca fără bani: „afacere” românească

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, E țeapă, Muncă pe data 6 aprilie 2015

empty wallet

Gheorghe R., un român din județul Maramureș a trăit în doar trei luni o experiență britanică intensă care, deși a început ca un vis frumos, s-a terminat brusc, sub forma unui „coșmar”… El s-a întors în România mai sărac decât a venit, chiar dacă a muncit mai multe săptămâni în construcții, în Regatul Unit.

Gheorghe a ajuns în metropola Birmingham din centrul Angliei după ce a fost „recrutat” pentru a munci pe șantierele britanice, direct din satul său, din Maramureş.

„Un verișor de-al meu care trăiește în Bristol m-a chemat să vin aici, la muncă. Mi-a spus că a aflat de la un cunoscut despre un român care a ajuns patron, are propria lui firmă de construcții și caută oameni buni de lucru”.

Aceasta a fost filiera prin care au sosit în Marea Britanie, la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, 15 bărbați maramureșeni, printre care și Gheorghe R. Toți voiau să lucreze la „izolat case” pe pâmânt britanic, pentru patronul român despre care au aflat „prin cunoștințe”.

 

Direct pe post…

Gheorghe R. a avut loc de muncă asigurat din prima zi în care a ajuns în Regatul Unit.

„Ne-au pus la dispoziție un microbuz cu 15 locuri, iar pe mine m-au rugat să fac și pe șoferul, pentru că am mai lucrat pe un astfel de post și aveam toate actele necesare. Așa că, în fiecare zi eu conduceam vehiculul până aproape de Manchester. Acolo trebuia să lucrăm. Era o lucrare mare… Aveam de izolat toate casele dintr-un sat, cam 300 de clădiri”, ne-a povestit Gheorghe R.

Patronul le-a promis românilor că îi va plăti cu 12 lire sterline pentru fiecare metru liniar de izolație executată la clădiri. El le-a asigurat și cazare celor 15 maramureșeni. „Am fost cazați toți în Birmingham, într-o casă cu trei camere. Am înțeles că locuința era plătită de firma scoțiană care contractase întreaga lucrare pe care urma să o facem. Totuși, ne-au cerut și nouă câte 50 de lire pe lună de persoană pentru cazare. Și tot noi trebuia să plătim costurile închirierii mașinii care ne transporta, dar și combustibilul consumat. Am ajuns să plătim lunar 750 de lire pentru casă și încă 400 pentru mașină, fără a socoti prețul benzinei”, mai susține Gheorghe.

 

Fără acte

Cât timp a lucrat în această ţară, Gheorghe R. nu a avut nevoie de nici un act. Maramureșanul nu a trăit frustrarea pe care mulți alți concetățeni de-ai lui au simțit-o când li se refuza acordarea NINo, numărul de asigurare fără de care nimeni nu poate munci legal în această ţară. În plus, Gheorghe a intrat zilnic pe şantier fără ca nimeni să îl fi întrebat dacă are CSCS, cardul obligatoriu ce permite celorlalți muncitori să îşi desfăşoare activitatea în domeniul construcţiilor. Nimeni nu i-a spus că ar avea nevoie de documente, iar maramureșanul nu s-a gândit nicio clipă să îl suspecteze pe cel ce îi oferise un loc de muncă.

„Am primit o hârtie făcută la calculator și scoasă la imprimantă și mi s-a spus că e suficient pentru a munci pe șantier. Eu am crezut ceea ce mi s-a spus…”, ne-a mărturisit Gheorghe R.

 

Fără bani

Problemele între cei 15 maramureșeni și proprietarul român al companiei care le-a oferit de muncă în Marea Britanie au apărut din cauza banilor. „După prima săptămână de muncă, am luat 30 de lire fiecare. Asta după ce ne-a spus că ni s-au retras din banii care ni se cuveneau costurile cazării, chiria mașinii și combustibilul. Noi nu am zis nimic, pentru că în săptămâna aceea nici nu se lucrase prea mult. Încă nu erau materiale și au fost și condiții meteo nefavorabile”, mărturisește Gheorghe.

Câștigurile muncitorilor au continuat să fie mici și în perioada următoare. „A doua săptămână am luat 100 de lire sterline, iar în a treia mi-a dat 50. Am mai muncit încă două săptămâni și, după ce am achitat toate costurile cu cazarea și transportul, trebuia să mai îmi dea tot așa, 150 de lire… Era chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Apoi ne-a spus că ne va da banii pentru ultimele două săptămâni doar după Crăciun”, mai povestește românul.

Gheorghe R. s-a întors în Maramureșul natal să petreacă sărbătorile fără bani. „Am avut bani de drum, dar am ajuns în România fără nimic. Și am mai luat și alți bani împrumut ca să mă întorc la muncă în Anglia la începutul lunii ianuarie”, își amintește bărbatul.

 

Pe datorie

Cei 15 maramureșeni veniți să execute lucrări de izolare a caselor britanicilor într-un sat de lângă Manchester au reînceput munca în 13 ianuarie, își aduce aminte Gheorghe R. „Am muncit încă trei săptămâni, până la începutul lunii februarie. Ar fi trebuit să mai primesc 750 de lire sterline, dar din calculele proprietarului companiei reieșea că mai am de luat doar 280, după achitarea costurilor de transport și cazare. Și am primit în mână doar 150 de lire steline. Mi-a promis că îmi dă diferența de bani, dar să îl aștept până duminică, 17 februarie. Apoi nu mi-a mai răspuns la telefon și am aflat că plecase în România”, spune Gheorghe R.

Maramureșanul a reușit totuși să mai vorbească cu românul pentru compania căruia muncise mai multe săptămâni. „M-a avertizat tot el să nu îl ameninț, că mă reclamă la poliție. Și zicea că o să îmi dea banii… Eu trăisem însă ultimele zile cumpărând alimentele cele mai ieftine, la preț redus, înainte de data expirării mărfii. Și împrumutasem deja 300 de euro de la cunoscuți… Așa că m-am decis să mă întorc acasă, ca să nu mai fac și alte datorii. Cu ultimii bani mi-am cumpărat bilet de avion”, recunoaște Gheorghe cu dezamăgire în glas.

 

Lista cu… înșelați

Gheorghe R. este doar unul din numeroșii constructori care au muncit neplătiți pentru compania britanică deţinută de un român. „După sărbătorile de iarnă, acest așa-zis patron a mai adus din România cred că încă vreo 50 de oameni. Erau printre ei unii din Moldova, alții de etnie maghiară, originari din Reghin și maramureșeni. Toți au de recuperat bani acum. Cred că a ajuns să aibă restanțe de plată în valoare de mii de lire… Și, din păcate, mulți acceptă să muncească în continuare pentru el, sperând că în acest fel își vor recupera banii”, susține maramureșanul.

Gheorghe R. a plecat în România la sfârșitul lunii februarie fără a mai reuși să recupreze niciun ban din cei 700 de lire sterline pe care aprecia el că i-i datorează angajatorul său. Omul a rămas doar cu un gust amar, după ce și-a dat seama că a lucrat pe… încredere, fiind înșelat de către un conațional.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!